Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) cheamă toți concurenții electorali și forțele politice din Republica Moldova să adere la obiectivele descentralizării și autonomiei locale, precum și să-și asume angajamentul public privind implementarea în practică a obiectivelor care vor duce la acest deziderat prin semnarea declarației CALM, informează CURENTUL.
„Ideea mi-a venit în contextul în care la nivel de municipiu sunt o multitudine de probleme, iar din cauza unor procese birocratice practic orice inițiativă nu mai ajunge să fie realizată”, notează Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, pe Facebook.
Tot el spune că în buget șuieră vântul, iar ce rămâne pentru dezvoltarea orașului Chișinău, dar și localități este o rușine. „Între timp, agenţii economici solicită infrastructură adecvată, condiţii mai bune, fără să cunoască că impozitele lor merg la stat şi nu în bugetul Primăriei Chişinău. În acest context, politicienii vin şi se duc, iar noi rămânem cu aceleaşi probleme”, mai declară edilul.
Astfel, solicitarea este ca toți concurenţii electorali să semneze apelul şi să îşi asume public angajamentul de a susţine şi vota iniţiativele care vin din partea reprezentanţilor CALM.
„Vrem ca în agenda politică a concurenţilor electorali să se regăsească şi problema descentralizării, iar iniţiativele noastre, care sunt unele stringente, să fie o prioritate pentru deputaţi. Solicităm asumarea din partea tuturor concurenților electorali a unui angajament expres public în favoarea unor măsuri concrete de consolidare a autonomiei locale organizaționale, instituționale, financiare, economice etc.”, comunică Primarul.
În special, CALM solicită:
– alocarea directă în bugetele locale a impozitului din venitul persoanelor juridice (IVPJ) colectate în teritoriul respectiv în volum de: cel puțin 10% pentru bugetele mun. Chișinău și Bălți; cel puțin 15% pentru bugetele municipiilor și orașelor reședință de raion; cel puțin 50% pentru bugetele orașelor și satelor (comunelor);
– creșterea defalcărilor de la impozitul pe venitul persoanelor fizice (IVPF) pentru orașe și municipii de la 50% la cel puțin 75%;
– asigurarea dreptului APL la politici proprii de cadre și remunerare, inclusiv revizuirea sistemului de remunerare și stimulare în conformitate cu principiile autonomiei locale în vederea asigurării unor garanții și flexibilități suficiente pentru realizarea funcțiilor legale;
– impulsionarea procesului de delimitare, înregistrare și evaluare a proprietății municipale/locale;
– depolitizarea fondurilor naționale de investiții și repartizarea lor după criterii obiective și crearea unui fond național de acoperire a contribuțiilor pentru proiecte mari de infrastructură câștigate de către APL;
– reducerea controlului administrativ, judiciar și politic asupra APL.
„Documentul va fi expediat astăzi tuturor concurenţilor electorali ai partidelor politice şi aşteptăm din partea acestora responsabilitate şi deschidere”, se mai arată în mesajul Primarului.
Mihaela Conovali