[ X ]
[ X ]
[ X ]
Apel de colectare a datelor privind consumul de energie: Instituțiile publice, invitate să contribuie la eficiența energetică a clădirilor
10 Noiembrie

Agenția pentru Efificență Energetică (AEE) anunță inițierea procedurii de raportare a datelor privind consumul de energie de către instituțiile publice într-un sistem informațional de management al energiei (SIME). Acest lucru se realizează în contextul priorităților de digitalizare a proceselor legate de identificarea și prioritizarea clădirilor publice în scopul finanțării din mijloace bugetare și/sau din mijloace din partea partenerilor de dezvoltare mobilizate de Guvern.

SIME este un instrument de monitorizare, analiză, inclusiv comparativă și control al performanței utilizării energiei, apei și al costurilor aferente în cadrul clădirilor publice, precum și al clădirilor în care activează instituții și/sau autorități publice.

Raportarea și introducerea datelor în SIME este necesară în vederea calculării unui set de indicatori obiectivi care vor permite crearea portofoliului de proiecte și identificarea surselor de finanțare pentru acestea. În scopul calculării indicatorilor relevanți pentru prioritizarea clădirilor, managerii instituțiilor publice trebuie să introducă date relevante despre clădirile pe care le dețin sau le utilizează și consumul de energie în conformitate cu instrucțiunile puse la dispoziție de către AEE.

Trebuie să specificăm că, pentru clădirile care nu se vor oferi datele solicitate, nu vor putea fi calculați indicatorii necesari în vederea examinării posibilității de finanțare a măsurilor de eficiență energetică și de valorificare a surselor de energie regenerabilă, SIME fiind unicul instrument care va fi utilizat pentru colectarea datelor, identificarea și prioritizarea viitoarelor clădiri publice care vor fi supuse eficientizării energetice în viitoarele programe de finanţare în sectorul public asupra cărora se lucrează în prezent.

Menționăm că la etapa actuală SIME este implementat și administrat cu suportul A.O. ,,Green City Lab Moldova”, care oferă asistență tehnică instituțiilor în vederea introducerii datelor în sistem.

Amintim că conform deciziei din cadrul Comisiei guvernamentale de coordonare a măsurilor de pregătire pentru sezonul de încălzire 2023-2024 și atenuare a impactului crizei energetice în caz de limitare a furnizării gazelor naturale și/sau a energiei electrice și pregătire pentru perioada sezonului de încălzire 2023-2024, Agenția pentru Eficiență Energetică este responsabilă de publicarea datelor privind consumul și costurile energiei și a apei în clădirile publice, în baza informațiilor din Sistemul Informațional de Management Energetic (SIME) și în acest sens furnizorii de energie electrică, furnizorii de gaze naturale și prestatorii serviciului de alimentare cu apă, la solicitare, vor prezenta Agenției pentru Eficiență Energetică informațiile necesare.

Inapoi la arhiva noutaților