[ X ]
APE: „În relația RM-UE s-a pus accent pe comunicarea cu partenerii de dezvoltare și mai puțin cu cetățenii”
20 Februarie

„Chiar dacă Republica Moldova s-a angajat într-o relație aprofundată cu Uniunea Europeană, observăm că încrederea în UE scade, iar acest proces este cauzat de mai probleme”. Concluzia a fost făcută astăzi în cadrul unei conferințe de presă și aparține directoarei de programe a Asociației pentru Politică Externă (APE), Victoria Bucătaru, informează CURENTUL.

Victoria Bucătaru a declarat că unul dintre principalii factori ai scăderii încrederii în UE este lipsa de comunicare.

„Atât în perioada negocierii Acordului de Asociere, dar și în perioada implementării planului de acțiuni privind liberalizarea regimului de vize, autoritățile nu au discutat cu cetățenii și nu au implicat cetățenii în procesul de reforme care era prevăzut de aceste Acorduri, pentru a crea o imagine cât mai favorabilă RM. S-a acordat atenție și prioritate comunicării cu partenerii de dezvoltare și mai puțin cu cetățenii”, a precizat ea.

Potrivit expertei, ulterior, după semnare, în 2014 RM s-a confruntat cu mai multe crize politice. „A avut loc frauda bancară și în acel moment autoritățile care promovau vectorul european au fost asociate cu UE. Această asociere a fost în detrimentul partenerilor de dezvoltare. Aici, iar trebuie să atragem atenția lipsei de comunicare adecvată din partea autorităților, elitei politice, societății civile. Societate civilă trebuia să explice pe larg ce înseamnă UE, care sunt beneficiile și cum va fi transformată RM pe termen mediu și lung”, a punctat experta.

Totodată, Victoria Bucătaru a menționat că o altă problemă este faptul că există o duplicitate de mesaje la nivel înalt. „Odată cu alegerile prezidențiale și alegerea lui Igor Dodon la șefia statului, observăm că sunt promovate și alte forme integraționiste, se vorbește și de dezavantaje ale vectorului european. Această lipsă de coeziune la nivelul autorităților și duplicitatea mesajelor este în detrimentul RM. O altă problemă este lipsa de cadre, dar și politizarea instituțiilor și factorul politic – contribuie foarte mult la acest nivel scăzut de comunicare”, a afirmat experta.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților