Avocații Victor Munteanu și Vasile Gafton – apărătorii Procurorului General suspendat din funcție, Alexandr Stoianoglo, au susținut o conferință de presă în cadrul căreia au venit cu unele precizări pe acest caz, informează CURENTUL.
Victor Munteanu, în context, a amintit de declarația votată de Parlamentul din 2019 privind statul capturat.
„Am respirat cumva ușurați atunci că întreaga societate și comunitatea internațională cunoșteau cum erau făcute dosarele pentru politicieni, oameni de afaceri, cum erau intimidați jurnaliștii, reprezentanții societății civile”, a declarat el, precizând că, totuși, situația nu s-a schimbat.
Potrivit spuselor sale, evenimentele din ultima perioadă „au avut un singur scop – de a-l discredita și umili pe Alexandr Stoianoglo și a prelua conducerea Procuraturii Generale.”
„Cu referire la sesizarea depusă de deputatul Lilian Carp, trebuie să menționăm că are la bază doar articole din presă. Desigur, presa e foarte importantă, dar nu așa se face o cauză penală, mai ales că articolele pot fi apreciate de fiecare cum dorește. Nu mai puțin important e faptul că urmărirea penală a fost dispusă într-un termen record – circa 2 ore, exclusiv în baza acelor informații. Aceste fapte scot în evidență caracterul tendențios cu scopul de a-l denigra cu orice preț a Procurorului General de comiterea unor pretinse acțiuni inventate pentru a îndreptăți necesitatea urmăririi penale absolut abuzive și de înlăturare a dumnealui de la conducerea Procuraturii Generale”, a declarat Munteanu.
Apărătorul a reiterat că, Republica Moldova odată ce s-a angajat să respecte valorile europene, trebuie să le respecte, or „ultimele evenimente cu vădit dezmăț legal discreditează în totalitate angajamentele asumate și pun în lumină negativă pretinsele declarații de aderare la principiile de respectare a drepturilor omului, statului de drept și democrației.”
La rândul său, Vasile Gafton a spus că Alexandr Stoianoglo în aceeași, când a fost desemnat procurorul responsabil de cauză, a contestat acea hotărâre a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).
„Odată cu depunerea chemării – acea hotărâre a CSP a fost suspendată și nu mai produce efecte juridice. Toate acțiunile efectuate de procurorul de caz sunt ilegale – pornirea urmării penale, reținerea etc. Azi vom merge să depunem o cerere repetată, deoarece clientul nostru este ilegal deținut în arest la domiciliu, a fost ilegal reținut și este ilegal cercetat. Sperăm că procurorul general interimar, conducerea Procuraturii, vor citi plângerea noastră și vor înceta cauza penală”, a declarat avocatul, precizând că „de la pornirea procesului penal și până acum sunt comise ilegalități.”
Cristina Gurez