[ X ]
[ X ]
[ X ]
Apă Canal Chişinău solicită protejarea contoarelor de apă contra îngheţului
12 Ianuarie

S.A. „Apă – Canal Chişinău” vine cu un apel către toţii gestionarii fondului locativ, prin care îi îndeamnă pe toţi utilizatorii de apă potabilă să protejeze căminele de apometru (branşamentele) şi subsolurile blocurilor contra îngheţului, transmite CURENTUL.

Hotarul de delimitare al reţelelor în fondul locativ (cu excepţia fondului locativ departamental) pentru reţelele de alimentare cu apă este peretele exterior al casei de locuit, iar pentru reţelele de canalizare – primul cămin de vizitare al racordului de canalizare.

În cazul montării contorului în interiorul casei de locuit, limita răspunderii de exploatare a consumatorului se stabileşte la hotarul de delimitare al reţelelor, iar în cazul amplasării contorului în căminul de vizitare (în afara casei) – la peretele exte­rior al acestui cămin.

Prin urmare, consumatorii, de comun acord cu gestionarii fondului locativ din municipiul Chişinău sunt obligaţi să ia toate măsurile necesare pentru asigurarea protecţiei, şi stării de curăţenie a căminului de branşament, a contorului de apă la locul de montaj şi a vanelor ce echipează branşamentul. În contextul în care meteorologii au anunţat îngheţuri pentru acest week-end, dar și pentru săptămână viitoare, S.A. „Apă – Canal Chişinău” sugerează gestionarilor să termoizoleze regulamentar gurile de acces la revizii, reţelele interioare de canalizare şi branşamentele.

Pentru evitarea unor avarii precum şi a unor cheltuieli inutile, S.A. „Apă – Canal Chişinău”  protejează contoarele de apă rece prin izolarea cu materiale speciale a branşamentelor şi a apometrului, lăsând liber doar cadranul de citire a datelor de consum de apă. De asemenea, capacul de acces care închide căminul este foarte bine ermetizat. Gestionarii fondului locativ sunt obligaţi să păstreze aceste bunuri, mai ales în condiţiile în care în următoarele zile se aşteaptă temperaturi scăzute.

În cazul în care aceste măsuri nu vor fi respectate, există posibilitatea de îngheţ, mai ales pe timp de  noapte, când consumul este mai mic.

Totodată, specialiştii întreprinderii atenţionează şi despre respectarea normelor în construcţie de pozare şi exploatare a conductelor, termoizolarea corectă a contoarelor de apă rece. Pentru evitarea unor avarii, precum şi a unor cheltuieli inutile, e necesar ca să fie izolate cu materiale speciale branşamentele şi apometrele, lăsând liber doar cadranul de citire a datelor de consum de apă. De asemenea, capacul de acces care închide căminul trebuie să fie foarte bine îngheţat ermetizat. Gestionarii fondului locativ sunt obligaţi să păstreze aceste bunuri.

În cazul în care aceste condiţii nu vor fi respectate, responsabilitatea pentru sistarea ulterioară a furnizării serviciilor de alimentare cu apă, ca urmare a îngheţării instalaţiilor de contorizare, va interveni indiscutabil.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților