Subiectul anulării examenului de Bacalaureat în acest an a fost discutat în cadrul unei dezbateri publice desfășurate online cu participarea tinerilor, profesorilor și autorităților responsabile, transmite CURENTUL.
Potrivit Dispoziției Guvernului, pentru a elimina riscul infectării cu COVID-19, autoritățile au decis că vor anula desfășurarea examenelor de Bac. Absolvenții urmează să-și primească diplomele în baza notelor obținute pentru cei 3 ani de liceu.
În cadrul discuțiilor s-a menționat că, în urma acestei pandemii, trebuie învățate lecțiile și, dacă vor mai fi asemenea cazuri, R. Moldova trebuie să se pregătească, să poată răspunde cu un mecanism pentru a-i pune pe toți copiii în condiții egale de studii. Potrivit participanților, varianta online de desfășurare a orelor nu a fost una eficientă, credibilitatea și corectitudinea fiind puse sub semnul întrebării.
De asemenea, există părerea că au fost defavorizați prin anularea examenelor copiii care au fost pasionați de carte în toți acești ani.
Potrivit Avocatului Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, la începutul pandemiei s-a făcut un sondaj printre elevi privind procedura de susținere a bacului.
„La sondaj au participat 1 400 elevi. 88% din aceștia au susținut că pregătirea online nu a fost suficientă și calitativă, 75,6% au pledat pentru anularea Bacului, 19% au spus că ar vrea să susțină Bacul. Aceste opinii au fost transmise Comisiei excepționale și s-a ținut cont de părerea copiilor. Aceștia nu au invocat pregătirea pentru Bac, dar teama de a se îmbolnăvi. A fost o decizie bună de a anula Bacul, nu putem risca cu sănătatea copiilor când putem avea alternative de evaluare a cunoștințelor”, a spus Maia Bănărescu.
Cristina Parfeni