[ X ]
[ X ]
[ X ]
Anul trecut, geniștii Armatei Naționale au depistat și neutralizat peste 990 de obiecte explozive
4 Ianuarie

Pe parcursul anului 2023, geniștii Armatei Naționale au executat 163 de misiuni de deminare, în urma cărora au fost depistate și neutralizate 991 de obiecte explozive și 13 031 de cartușe.

Potrivit șefului Serviciu geniu, locotenent-colonel Igor Livițchi, anul trecut, geniștii militari au intervenit în toate raioanele țării, cel mai des fiind solicitați în Anenii Noi, Hîncești, Ștefan-Vodă,  Ungheni și Orhei.

Astfel, echipa de geniști  din cadrul Brigăzii de Infanterie Motorizată ,,Moldova’’ a executat 27  misiuni de deminare, descoperind și neutralizând în total 58 de obiecte explozive și 378 de cartușe în raioanele Briceni, Edineț, Ocnița, Telenești, Glodeni, Florești, Șoldănești, Drochia și Fălești. Cea mai periculoasă misiune a fost executată în localitatea Balatina, raionul Glodeni, unde a fost găsit un proiectil de artilerie de calibrul 152  mm.

Geniștii Batalionului de Geniu ,,Codru’’ au fost cel mai des solicitați în Chișinău, Strășeni, Călărași, Ungheni, Hîncești, Leova, Ialoveni, Anenii-Noi, Căușeni, Ștefan-Vodă, Orhei, Soroca, Fălești, Drochia, Șoldănești, Rezina, Comrat și Criuleni. O intervenție riscantă a echipei de geniști din cadrul Batalionului de Geniu ,,Codru’’ a avut loc în satul Coșnița, raionul Dubăsari, unde echipa condusă de căpitanul Ion Golovei, a depistat și neutralizat o bombă de aviație de 500 kg.

Tot aceeași echipa a intervenit în apropierea localității Rădenii Vechi, raionul Ungheni, unde a fost găsită o bombă de aviație de 100 kg.

În sudul țării, echipa de geniști ai Brigăzii Infanterie Motorizată ,,Dacia’’ a executat 11 misiuni de deminare în raioanele Cantemir, Leova, Basarabeasca, Cimișlia și Cahul. În rezultatul cercetărilor aceștia au identificat și neutralizat 30 de obiecte explozive.

Toate munițiile datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial și prezentau un risc sporit pentru viaţă. Obiectele explozive au fost distruse în condiții de maximă securitate la Centrele de Instruire ale Armatei Naționale.

Inapoi la arhiva noutaților