[ X ]
[ X ]
[ X ]
ANSA recomandă să procuraţi produsele alimentare doar din locurile autorizate
22 Aprilie

În scopul evitării situaţiilor în care, din cauza aglomeraţiei din pieţe şi magazine, în preajma sărbătorilor de Paşti pot fi procurate în grabă produse neconforme, care pot pune în pericol sănătatea şi chiar viaţa consumatorilor, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) oferă câteva sfaturi utile pentru a ajuta cetățenii să facă o alegere bună la procurarea produselor pentru masa de sărbătoare, transmite CURENTUL.

Astfel, ANSA recomandă:

să procuraţi carnea în stare proaspătă numai în locuri autorizate: măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe; carnea trebuie să fie elastică, de o culoare de la roz pal până la roşu închis, în urma apăsării cu degetul să revină la forma iniţială si să nu prezinte suprafaţa lipicioasă, urât mirositoare. Atrageţi atenţia la ştampila de control sanitar-veterinar;

la procurarea peştelui în stare proaspătă atrageţi atenţia ca suprafaţa acestuia să fie curată, cu un strat uniform de solzi, culoarea potrivit speciei, bronhiile roşii, cu nuanţă caracteristică speciei, fără rupturi;

la procurarea ouălor examinaţi aspectul lor exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, întreagă şi fără pete.

la procurarea cozonacului citiţi cu atenţie informaţia de pe eticheta produsului, atrageţi atenţia la compoziţia acestuia, data limită de consum, verificaţi ingredientele utilizate.

Atenţie! Vânzarea ouălor în unităţile de desfacere se face numai în locuri separate sau cu produse preambalate. Verificaţi informaţia despre data ouării şi termenul de valabilitate. Este interzisă vânzarea ouălor în locurile unde se comercializează preparate din carne, produse lactate sau alimentare care se consumă fără a fi supuse unui proces termic. La spargere ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenuşul. În cazul unor bănuieli de calitatea ouălor, solicitaţi de la vânzător prezentarea certificatului – veterinar.

Totodată, recomandăm consumatorilor să nu procure vopsea cu ambalaj nemarcat sau neambalată (la linguriţă), deoarece aceasta este vopsea cu alte destinaţii – tipografică sau textilă şi care poate prezenta pericol pentru sănătate.

Atenţie: Vopseua nu trebuie să fie accesibilă copiilor.

La cumpărarea produselor alimentare:

– Cumpăraţi numai produse alimentare ambalate şi controlaţi integritatea ambalajului produsului;

– citiți cu atenție eticheta (marcarea);

– informații referitoare la valabilitatea produsului alimentar:

data-limită de consum ori data durabilităţii minimale sau data fabricării și termenul de valabilitate;

– verificaţi lista ingredientelor;

– condiţiile speciale de păstrare şi/sau condiţiile de utilizare, respectând şi dumneavoastră această temperatură acasă.

Elementele obligatorii de etichetare trebuie şi fie redactate în limba de stat fără a exclude prezentarea acestora şi în alte limbi. Informaţiile de pe etichetă vor fi înscrise lizibil, aşezate în mod vizibil şi nu vor fi acoperite sau separate prin alte indicaţii sau desene.

Dragi consumatori, vă recomandăm să procuraţi produsele alimentare, mai ales cele uşor perisabile, cum ar fi ouăle, carnea şi peştele proaspăt, numai din locuri autorizate care asigură condiţiile igienico-sanitare specifice şi unde există certitudinea că aceste produse au fost supuse controlului sanitar-veterinar.

Inapoi la arhiva noutaților