[ X ]
[ X ]
[ X ]
ANSA: Pe teritoriul țării sunt înregistrate 11 focare active de pestă porcină africană
15 August

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) anunță că, pe teritoriul republicii sunt înregistrate 11 focare active de pestă porcină africană la porci domestici, transmite CURENTUL.

Focarele menționate se află în:

Cahul – 7 focare (înregistrate în satele Manta, Roșu, Burlăceni, Crihana Veche și Cucoara);

Nisporeni – 1 focar (s. Milești);

Cantemir – 2 focare (s. Gotești);

Cimișlia – 1 focar (s. Gura Galbenei).

Totodată, Agenția solicită proprietarilor de porcine – să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de porci domestici sau mistreți.

Proprietarii de porci sunt atenționați să nu utilizeze în furajarea acestora, cereale inclusiv iarba, fânul (sau utilizarea ca așternut a paielor), recoltate în acest an, deoarece persistă riscul ca acestea să fie contaminate cu virusul pestei porcine africane. Acestea pot fi utilizate doar după depozitare pe o perioadă de cel puțin 90 de zile de la recoltare.

Cetățenilor care merg la picnic, le este solicitat să nu arunce la întâmplare resturi culinare, deoarece pot cauza astfel îmbolnăvirea mistreților cu PPA.

Tot în acest context, ANSA solicită cetățenilor de a nu procura produse alimentare din carne de porc, din țările vecine în scopul aducerii acestora în Republica Moldova, deoarece acestea vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților