Începând cu data de 12 noiembrie curent, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor va desfășura Campania a II-a de vaccinare antirabică a vulpilor în Republica Moldova, aferentă anului 2020, transmite CURENTUL.
Acest program este sprijinit de România și cofinanțat de Uniunea Europeană.
Potrivit ANSA, vor fi distribuite momeli vaccinale pe cale aeriană de către prestatorul de servicii contractat în acest sens, dar și manual de colaboratorii ANSA.
În scopul informării corecte a populației, ANSA a demarat o amplă campanie de informare prin plasarea în locuri publice a afișelor informative aferente Programului respectiv.
Distribuirea momelilor pe cale aeriană se desfășoară pe teritoriul întregii țări, din Aeroportul Mărculești.
Momelile sunt distribuite din avion în conformitate cu documentele de zbor pregătite în acest sens, pe baza liniilor de zbor prestabilite. Pentru aplicare și orientare corectă, se utilizează sistemul de navigare și distribuție direcționată prin satelit (GPS). Persoanele numite și instruite, distribuie momelile din avion într-un ritm mediu determinat de viteza de la sol, pe suprafețe întinse, cu o densitate de 25 momeli/km2, cu excepția suprafețelor zonelor locuite, lacurilor, râurilor și a drumurilor naționale.
Distribuția manuală a momelilor vaccinale se va realiza de către personalul Subdiviziunilor Teritoriale ale ANSA, dar și personalul din cadrul Agenției Moldsilva și a Societății Vânătorilor și Pescarilor din Republica Moldova.
Momelile vor fi amplasate la fiecare intrare în vizuină şi pe traseele vulpilor, în imediata apropiere a vizuinilor. Timp de două săptămâni după distribuirea momelilor se restricționează circulația liberă a câinilor şi pisicilor în zona respectivă, întrucât aceste animale reprezintă competitori pentru momeală. De asemenea, în regiunile în care s-au distribuit momeli, vânătoarea va fi interzisă pentru o perioadă de 14 zile de la distribuirea acestora.
ANSA atenționează populația că vaccinul nu este destinat imunizării animalelor domestice dar, în cazul consumului accidental, s-a constatat că vaccinul nu este dăunător pentru acestea (câini și pisici).
„Dacă găsiți o momeală intactă, într-o zonă unde nu sunt copii sau animale de companie, lăsați momeala în acel loc.
Dacă găsiți momeala într-o zonă în care sunt copii sau animale de companie, protejați mâinile cu ajutorul mănușilor și cu ajutorul unei pungi de plastic, luați momeala și plasați-o într-o zonă împădurită.
Dacă găsiți o momeală al cărei ambalaj (înveliș) este desfăcut, spart sau distrus, cu mâinile protejate de mănuși plasați momeala într-o pungă de plastic și anunțați medicul veterinar pentru a ridica momeala respectivă”, punctează ANSA.
Principalul obiectiv al Programului este diminuarea progresivă a rabiei în Republica Moldova până la obținerea statutului de țară liberă până în anul 2023, dar și fructificarea oportunității Republicii Moldova de a absorbi fondurile financiare acordate de Uniunea Europeană pentru eradicarea rabiei prin Decizia Grant SANTE/VP/2018/RO/SI2.774145, decizie care prevede și acordarea asistenței financiare nerambursabile pentru Republica Moldova destinate finanțării măsurilor de profilaxie a rabiei în fauna sălbatică, prin vaccinarea vulpilor, pe o distanță de 50 km de la hotar cu România în interiorul Republicii Moldova, cu posibilitatea extinderii pe întreg teritoriul țării.
Reamintim că Campania I de vaccinare antirabică a vulpilor în Republica Moldova, aferentă anului 2020 a fost desfășurată în perioada 09-13 iulie.
Cristina Parfeni