[ X ]
[ X ]
[ X ]
ANSA: „În probele analizate de căpșuni nu au fost depistate limite maxime admisibile depășite ale reziduurilor de pesticide”
7 Iunie

Direcția supravegherea unităților de producere a alimentelor de origine vegetală, ANSA a întreprins mai multe controale la producătorii de căpșuni din raioanele Soroca, Hîncești, Ialoveni, Călărași, Strășeni, transmite CURENTUL.

Au fost verificate corectitudinea:

– aplicării tratamentelor cu produse de uz fitosanitar și fertilizanți;

– gestionării de către producător a registrelor de utilizare a produselor de uz   fitosanitar și fertilizanți;

– respectării termenilor de așteptare după aplicarea produselor de uz fitosanitar și fertilizanți;

De asemenea, conform Hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea Programului naţional de monitorizare a reziduurilor de pesticide şi a conţinutului de nitraţi în produsele alimentare de origine vegetală pentru anii 2015-2020, au fost prelevate probe de căpșuni și transmise în laborator acreditat pentru a analiza prezența reziduurilor de pesticide. În fiecare probă de căpșuni au fost verificate 54 de substanțe active.

Urmare a rapoartelor de încercări de la laborator pentru probele de căpșuni, s-a constatat că în probele analizate de căpșuni nu au fost depistate limite maxime admisibile depășite ale reziduurilor de pesticide. Deci, puteți consuma cu încredere căpșuni de la producătorii autohtoni.

Totodată, ANSA atenționează producătorii agricoli să respecte tehnologiile de cultivare a fructelor și legumelor, să nu facă abuz de utilizare a chimicalelor. Controale inopinate privind respectarea termenilor de așteptare după aplicare a produselor de uz fitosanitar și fertilizanți până la recoltare vor continua.

ansa probe

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților