[ X ]
[ X ]
[ X ]
ANSA atenționează despre efectele negative provocate de ambrozie: „Planta trebuie distrusă”
7 Mai

În această perioadă, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) susține că este necesar să conștientizăm importanța unei atitudini responsabile în vederea diminuării pericolului cauzat de apariția buruienii Ambrosia artemisiifolia, dat fiind faptul că Ambrozia este una dintre cele mai invazive plante existente pe teritoriul ţării noastre, extrem de adaptabilă chiar și în condiții de secetă și arșiță, ceea ce a determinat ca în ultimii ani secetoși să se dezvolte foarte rapid și să cuprindă areale întregi, transmite CURENTUL.

ANSA declară că impactul negativ major al buruienii se răsfrânge asupra sănătății umane, polenul acestei plante, purtat de vânt, provocând polinoze (rinită alergică, conjunctivită alergică, astm, leziuni urticariene de contact) la sfârşitul verii – începutul toamnei, fiind unul dintre factorii agravanți ai astmului bronşic.

Totodată, prezența buruienii în culturile agricole cauzează pierderi semnificative de recoltă.

De menționat că, ambrozia crește spontan, pe terenurile lăsate în paragină, în special de-a lungul căilor ferate, pe marginea apelor curgătoare, la marginea pădurilor, dar și pe terenurile lipsite de vegetație sau în grădini, parcuri sau terenuri neîngrijite.

Semințele care sunt răspândite prin vânt germinează primăvara, planta crește o dată cu majoritatea buruienilor, iar până la jumătatea lunii iulie, ambrozia devine dominantă, atunci când își dezvoltă învelișul floral.

Florile de ambrozie sunt purtătoare de polen și formează inflorescențe ce se situează în vârful ramurilor, cu o formă alungită și compactă, asemenea unui spic. Polenizarea se realizează cu ajutorul vântului și prin răspândirea grăuncioarelor de polen. O singură plantă de ambrozie poate elibera în atmosferă până la câteva miliarde de grăunciori de polen și până la 30.000 de semințe, ce îți pot păstra calitățile germinative până la 40 de ani.

„Astfel, buruiana ambrozia trebuie distrusă în perioada cuprinsă între răsărire și apariția primelor inflorescențe, respectiv până la data de 30 iunie a fiecărui an!!!. În cazul reapariției focarelor de infestare se recomandă efectuarea repetată a lucrărilor de combatere pe întreaga perioadă a anului, evitându-se astfel apariția inflorescențelor”, mai comunică Agenția.

Odată cu observarea speciei Ambrosia artemisiifolia pentru suprimarea/eradicarea nemijlocită a plantei sunt necesare următoarele măsuri de combatere:

Smulgerea plantei sau tăierea repetată, care se face obligatoriu înainte de perioada de înflorire, pentru a nu provoca dispersia polenului;

Eradicarea prin lucrări agricole, ca de exemplu săpat – prașila manuală, tăiat – cosit manual sau mecanic, lucrarea cu grapa cu discuri, lucrarea cu combinatorul; tăierile frecvente sunt foarte eficiente;

Erbicidarea, în primul stadiu de dezvoltare a plantei (până la înflorire), cu utilizarea produselor omologate conform Registrului de Stat al produselor de uz fitosanitar şi al fertilizanţilor, permise pentru utilizare în Republica Moldova.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților