Ministerul Sănătății împreună cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au semnat un acord de colaborare și un Ordin comun cu privire la perfecționarea măsurilor de prevenire și control al bolilor provocate de salmonelă, toxiinfecțiilor alimentare și altor maladii diareice acute, care se transmit pe cale alimentară, transmite CURENTUL.
Acordul de colaborare între Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor prevede o interacțiune mai eficientă între cele două instituții. Specialiștii vor face schimb de informații din domeniu, în special privind circulația tulpinilor de salmonelă și produselor poluate cu reziduuri de pesticide și nitrați.
De asemenea, reprezentanții CNSP și ANSA vor efectua controale comune pentru a depista neconformitățile privind autorizarea, plasarea pe piață, comercializarea și păstrarea produselor.
Conform Centrului Național de Sănătate Publică, produsele alimentare nesigure, care conțin bacterii, virusuri, paraziți sau substanțe chimice, provoacă mai mult de 200 de boli, de la diaree până la cancer.
Totodată, principalele cauze, care au favorizat apariţia izbucnirilor de intoxicații alimentare sunt: folosirea la pregătirea alimentelor a materiei prime de origine animală infectate primar; procurarea produselor alimentare infectate din unități comerciale care nu respectă regulile de igienă şi condiţiile de comercializare; organizarea ceremoniilor la obiectivele de alimentaţie publică cu folosirea materiei prime de origine animală contaminată microbiologic; nerespectarea procesului tehnologic de pregătire şi păstrare a bucatelor, etc.
Menționăm că Republica Moldova este țară membră a Organizației Mondiale a Comerțului, fapt ce obligă autoritățile să armonizeze cadrul regulator în domeniul asigurării şi gestionării siguranţei produselor alimentare.
Cristina Pendea