[ X ]
[ X ]
[ X ]
ANSA a obținut permisiunea de livrare a merelor în Israel. Producătorii trebuie să respecte câteva cerințe
2 Mai

În urma finalizării procesului de evaluare a riscului fitosanitar la exportul merelor în starea proaspătă în Statul Israel, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a obținut permisiunea de livrare a merelor în această țară, transmite CURENTUL.

La exportul fructelor în Israel urmează a fi respectate câteva cerințe.

„1. Inspecția fitosanitară în livadă în perioada de vegetație în scop de depistare a organismelor dăunătoare.

2. Inspecția vizuală înainte de export va prezenta controlul la 2% din fructele lotului care prezintă pericol fitosanitar pentru țara de import. Prelevarea mostrelor se va efectua într-un mod reprezentativ pentru fiecare producător/ soi /livadă).

3. La perfectarea certificatului fitosanitar la compartimentul „Declarații suplimentare” urmează să fie inclus următorul text:

a) locul de producție a fost inspectat în timpul creșterii active în ultimul sezon de vegetație și s-a constatat că este liber de Nectria galligena, Botryosphaeria dothidea și Neofabraea spp.

b) locul de producție este liber de Ametastegia glabrata, Cydia funebrana, Grapholita lobarzewskii, Grapholita molesta, Hoplocampa testudinea și Pandemis heparana.

c) 2% de fructe din lot au fost inspectate înainte de expediere într-un mod reprezentativ pentru fiecare producător/soi/livadă și au fost găsite libere de: Aculus schlechtendali, Adoxophyes orana, Argyrotaenia ljungiana, Bryobia rubrioculus, Coenorhinus aequatus, perennans Cryptosporiopsis, Pseudococcus calceolariae, Quadraspidiotus perniciosus, Spilonota ocellana, Monilinia fructicola, Monilinia fructigena, Nectria galligena, Phacidiopycnis spp. Neofabraea spp., Botryosphaeria dothidea, Mycosphaerella pyri, Cacopsylla mali, Pandemis heparana, Eotetranychus prunicola, Epidiaspis leperii și Amphitetranychus viennensis.

5. Alte condiții: A fost utilizat materialul de ambalare nou. Fiecare recipient trebuie marcat cu următorul text: țara de origine, denumirea soiului, denumirea producătorului și numărul de înregistrare ANSA. Fiecare lot va fi marcat cu o etichetă „aprobată pentru Israel””, se spune într-un comunicat de presă al ANSA.

ANSA atenționează că, prezența unuia dintre dăunătorii de relevanță fitosanitară pentru Israel, atât în livadă cât și depistat în timpul inspecției fructelor înainte de export, pentru perioada sezonului, va conduce la rebutul lotului infectat și la renunțarea la export a fructelor din livada unde a fost depistat dăunătorul.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților