[ X ]
[ X ]
[ X ]
ANRE și reprezentanții proiectului USAID Securitatea Energetică a Republicii Moldova au stabilit prioritățile de cooperare pentru anul 2023
23 Ianuarie

Recent, reprezentanții Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) au avut o întrevedere cu Armen Arzumanyan, managerul proiectului USAID Securitatea Energetică a Republicii Moldova (MESA – Moldova Energy Security Activity) și reprezentanți ai USAID.

Urmare a unei colaborări strânse în anul 2022, în care experții MESA au acordat asistență tehnică specialiștilor ANRE în elaborarea metodologiilor și a unor acte normative în reglementarea sectorului electroenergetic și gaze naturale, reprezentanții MESA au decis extinderea acestei colaborări în 2023 prin implementarea unui program de asistență tehnică și activități comune reieșind din sarcinile prioritare ale ANRE.

Conducerea ANRE a mulțumit reprezentanților MESA și USAID pentru asistența tehnică și consultanța acordată la elaborarea actelor normative secundare care contribuie la accelerarea armonizării legislației naționale cu acquis-ul comunitar al Uniunii Europene. Totodată, cei prezenți au propus o serie de subiecte prioritare, asumate de ANRE în Programul de activitate pentru anul 2023.

Având în vedere criza energetică care se manifestă printr-o creștere record a prețurilor la energia electrică și gazele naturale, experții MESA au propus organizarea unor ședințe și consultări privind mecanismele de abordare și identificare a soluțiilor de diminuare a efectului negativ de creștere a prețurilor asupra consumatorilor și a economiei naționale, pe baza celor mai bune practici utilizate de autoritățile și instituțiile din țările membre ale UE.

Armen Arzumanyan, manager MESA a reiterat angajamentul de a oferi sprijin continuu ANRE, inclusiv cu expertiză și contribuții internaționale suplimentare în legătură cu implementarea Regulamentului privind integritatea și transparența pieței angro de energie (REMIT).

Proiectul Securitatea Energetică a Republicii Moldova se bazează pe asistența tehnică anterioară din partea USAID pentru a sprijini eforturile Guvernului de a diversifica sursele de furnizare a energiei. Proiectul Securitatea Energetică a Republicii Moldova are o durată de patru ani și este implementat de Tetra Tech ES, Inc., cu participarea specialiștilor locali și internaționali.

Inapoi la arhiva noutaților