[ X ]
[ X ]
[ X ]
ANRE explică majorarea semnificativă a prețului la motorină prin nivelul ridicat al cotațiilor Platts la acest tip de carburant
17 Octombrie

Cotațiile medii Platts la motorină, pentru ultimele 14 zile utilizate de către ANRE la calcularea prețurilor maximale, s-au majorat continuu pe parcursul lunii octombrie, ajungând la nivelul mediu de 1134 $/tona sau cu 16% mai mult, comparativ cu acum două săptămâni.

Este de menționat că bursele internaționale au înregistrat în prima jumătate a lunii curente un nivel ridicat al cotațiilor la carburanți, în special la motorină, în contextul embargoului care se așteaptă pentru importurile de petrol din Rusia și ca urmare a deciziei OPEC+ de a micșora extracția de petrol. În consecință, în cadrul sesiunilor bursiere din luna curentă, cotațiile zilnice la motorină au ajuns inclusiv la nivelul de 1220 $/tona.

Pentru ziua de mâine, 18.10.2022, prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard sunt stabilite la nivelul de:
25,21 lei/litru – pentru benzina COR 95 (+ 10 bani);
28,53 lei/litru – pentru motorina standard (+58 bani).

ANRE asigură consumatorii din Republica Moldova că în baza Metodologiei aplicate, carburanții se comercializează la pompă la un preț corect, racordat la realitățile zilei în care își fac achiziția. Nivelul prețurilor la produsele petroliere este influențat doar de evoluțiile pe piața internațională și este exclusă posibilitatea companiilor petroliere să intervină în procesul de stabilire a acestora.

 

Inapoi la arhiva noutaților