Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) monitorizează situația pe piața carburanților din Republica Moldova, care deja a 2-a săptămână înfruntă consecințele evenimentelor tragice din Ucraina, informează CURENTUL.
Potrivit unui comunicat de presă, contextul regional actual a exclus posibilitatea utilizării căilor tradiționale de transport a produselor petroliere din state precum Rusia, Belarus, Ucraina, fapt care determină reorientarea tuturor importurilor de carburanți către frontiera de vest. Acest factor implică pentru unele companii petroliere care importau din regiunea dată atât schimbarea lanțurilor de aprovizionare, cât și identificarea noilor furnizori în schimbul celor existenți. Situația dată se poate răsfrânge pe termen scurt asupra capacității acestora de a asigura deplina funcționalitate a stațiilor de alimentare administrate. Este important de menționat, că acest fenomen nu poartă un caracter sistemic și nu afectează rețelele de benzinării care sunt tradițional asigurate cu carburanți din România.
Suplimentar la factorul logistic, în ultimele zile piața este puternic influențată de prețurile record care sunt înregistrate la bursele internaționale:
„Prețul barilului de petrol pe piața Brent a depășit în cursul nopții de azi nivelul de 139 de dolari, apropiindu-se de recordul absolut înregistrat în anul 2008, informează cotidianul Le Monde, citat de Mediafax”.
Cotațiile Platts, la rândul lor, au depășit nivelul de 1100 și 1150 de $/tona pentru benzină și, respectiv, motorină și sunt acum la cel mai înalt nivel din ultimii 10 ani. Evoluția cotațiilor în perioada anilor 2012 – 2022 poate fi analizată în graficele de mai jos:
Respectiv, pentru zilele de 8 și 9 martie 2022, ANRE a stabilit următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard:
Pentru benzina COR 95 – 25,69 lei/litru;
Pentru motorină – 23,11 lei/litru.
ANRE reiterează că importurile curente și stocul total al carburanților din țară acoperă necesitățile de consum și nu prezintă factori de risc sistemic pentru consumatori. În cazul lipsei temporare a carburanților la unele stații, generată de factorii expuși mai sus, ANRE recomandă aprovizionarea la alte benzinării disponibile. In context, Agenția roagă consumatorii să manifeste înțelegere pentru situația dramatică din regiune și să utilizeze surse verificate de informare.
Toate instituțiile responsabile din Republica Moldova urmăresc îndeaproape evoluția situației și depun eforturi constante pentru asigurarea statului cu volumul necesar de carburanți în aceste condiții extraordinare.
Cristina Gurez