După o perioadă de ieftinire de circa două luni, în ultimele două săptămâni se constată o creștere lentă a cotațiilor Platts la carburanți, aceasta fiind mai pronunțată la motorină, informează CURENTUL.
Conform metodologiei actuale de calcul, prețurile maximale la produsele petroliere stabilite de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) urmează tendința cotațiilor la bursele internaționale, care reprezintă principala componentă ce influențează zilnic nivelul acestora.
Potrivit datelor afișate de Trading Economics, există motive credibile care au impact asupra prețurilor la produsele petroliere, în special a motorinei. Printre cauzele de bază se constată reducerea considerabilă a stocurilor de motorină din Europa.
În același timp, stocurile din alte regiuni sunt puternic epuizate, inclusiv în nodurile cheie din SUA și Singapore, deoarece nivelurile globale de motorină sunt mult sub mediile recente. Platts Analytics a avertizat că stocurile „nu se formează suficient de repede înaintea sezonului de recoltare și de încălzire”.
Cererea în creștere a motorinei este condiționată și de incertitudinea cu privire la livrările rusești către Europa, în măsură ce sancțiunile UE împotriva importurilor de produse rusești vor intra în vigoare în februarie 2023.
Potrivit datelor Trading Economics, prețurile pentru țițeiul Brent au depășit astăzi, 25.08.2022, cota de 102 $ pe baril, crescând la cel mai mare nivel pentru ultimele trei săptămâni.
Totodată, cotațiile Platts, care reprezintă pentru industria petrolieră valorile de referință în baza cărora se formează prețurile, au crescut în ultimele 14 zile la motorină cu 152 $/tona sau cu 14,87 %.
În aceeași perioadă se atestă și o depreciere a valutei naționale în raport cu dolarul american cu 0,06%, fapt ce la fel influențează creșterea prețurilor de comercializare cu amănuntul a carburanților.
Cât privește cotațiile internaționale la benzină, în aceeași perioadă acestea au fost mai puțin afectate, prețurile la pompă fiind ușor influențate doar de evoluția cursului valutar.
Astfel, pentru ziua de mâine, 26.08.2022, sunt stabilite următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard:
Pentru benzina COR 95 –25,81 lei/litru (-0,03);
Pentru motorină – 27,14 lei/litru (+0,37).
ANRE garantează corectitudinea prețurilor maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard, calculate în conformitate cu actele normative în vigoare și monitorizează respectarea acestora de către toate companiile din sectorul dat.
Notă*
Metodologia de calcul a ANRE folosește valoarea medie a cotațiilor medii Platts pentru 14 zile anterioare corelată la cursul de schimb leu/dolar, la care se adaugă acciza, taxa pe valoare adăugată (TVA) și marja comercială specifică (stabilită semestrial de ANRE). Toate cele 4 componente care stau la baza formării prețurilor la produsele petroliere principale, pot fi vizualizate și verificate zilnic pe pagina oficială web: www.anre.md.