La 29 octombrie 2019, a avut loc cel de-al doilea atelier de lucru în cadrul proiectului de asistență tehnică privind elaborarea acordului de intercompensare de către operatorii sistemelor de transport din Republica Moldova și Ucraina a fluxurilor neintenționate de energie electrică, care s-a desfășurat în orașul Kiev, Ucraina, transmite CURENTUL.
În cadrul atelierului de lucru au fost discutate mecanismele-cheie pentru gestionarea pe viitor a fluxurilor neintenționate între sistemele electroenergetice și prezentate modalitățile de soluționare.
La eveniment, Agenţia Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a fost reprezentată de un grup de specialiști condus de dl Ștefan Creangă, director ANRE. Dl Creangă a menționat că, este necesară identificarea celor mai bune soluții pentru ambii operatori ai sistemelor de transport (OST), ținând cont de posibilitățile tehnice existente, perioada de implementare, legalitatea soluțiilor identificate, impactul asupra tarifelor și nu în ultimul rând compatibilitatea soluțiilor cu mecanismele utilizate pe piața europeană de energie. În acest caz, ANRE va susține eforturile OST prin elaborarea reglementărilor necesare.
Reprezentanții autorităților naționale de reglementare și operatorii de sisteme de transport din Moldova și Ucraina au examinat posibilele scenariile, iar ulterior vor prezenta varianta fezabilă în conformitate cu practicile actuale din statele membre ale UE.
De asemenea, la atelier a fost prezentat modelul noii metodologii a Rețelei Europene a Operatorilor Sistemelor de Transport pentru Energia electrică (ENTSO-E) pentru Europa continentală privind regulile comune de decontare pentru toate schimburile de energie nedorite.
Cristina Pendea