În zilele de 27 și 28 mai 2021, Octavian Calmîc, Director, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a participat la conferința „România – Hub Energetic European”, care s-a desfășurat la București în format hybrid și a avut un șir de discuții cu colegii din România privind proiectele strategice de interconectare dinte țările noastre în domeniile gazelor naturale și energiei electrice, transmite CURENTUL.
Principalele subiecte de pe agenda evenimentului au fost transformarea României în hub energetic regional, dar și investiţiile pentru energia nepoluantă: provocări, de la proiect la rețele de transport și de distribuție adaptate.
În cadrul conferinței, Octavian Calmîc a prezentat progresele Republicii Moldova în implementarea Acordului de Asociere cu UE în domeniul energetic, procesul de armonizare a legislației și implementării practicilor și experiențelor europene în domeniu, precum și proiectele de interconectare cu piețele din România a gazelor naturale și energiei electrice în derulare și în fază de proiect.
„Pe măsura realizării și utilizării interconexiunilor cu România, piața gazelor naturale și energiei electrice din Republica Moldova va avea un nivel mai avansat de integrare și apropiere. Experiența României în dezvoltarea acestor piețe și integrarea lor deplină în cea europeană este relevantă pentru Republica Moldova.”
În același context, directorul ANRE a menționat: „Vedem România ca pe o salvare pentru sistemul electroenergetic din Republica Moldova. Mizăm pe expertiza României în toate proiectele de interconectări. Consolidarea rolului Republicii Moldova de culoar de tranzit pentru energia electrică poate fi realizată numai prin extinderea interconexiunilor atât cu România, cât și cu Ucraina. În aceste condiții, ar putea fi valorificată pe deplin capacitatea de transport a operatorilor de sistem ai ambelor state”.
În final, reprezentantul ANRE a informat participanții că, în Republica Moldova ar exista două surse care ar fi de interes pentru potențialii investitori și anume, crearea de capacități noi și modernizarea celor existente de cogenerare pentru producerea simultană a energiei electrice și termice, și pachetul ce ține de resursele regenerabile.
Informăm că, ANRE a îndeplinit prevederile esențiale ale Pachetului Energetic III aferent pieței energiei electrice și a realizat angajamentele asumate de Republica Moldova în cadrul Acordului de Asociere cu UE și a Planului de acțiuni Republica Moldova – Uniunea Europeană pentru anul 2020.