[ X ]
[ X ]
[ X ]
ANRE a convocat prima ședință pe platforma de discuții asupra Planului de separare a operatorului sistemului de transport al gazelor naturale
24 Iulie

ANRE, la 23 iulie curent, a convocat prima ședință pe platforma de discuții asupra Planului de separare a operatorului sistemului de transport (OST) al gazelor naturale S.R.L „Moldovatransgaz”. La eveniment au participat reprezentanții tuturor instituțiilor de stat implicate și ale companiilor din sector, precum și oficiali ai Secretariatului Comunității Energetice, informează CURENTUL.

Potrivit unui comunicat de presă, Legea nr. 108 cu privire la gazele naturale și cel de-al treilea pachet energetic prevăd că fiecare operator al sistemului de transport trebuie să fie certificat de către Autoritatea Națională de Reglementare respectând unul dintre modelele de separare prevăzute de Directiva 2009/73/CE privind normele comune pentru piața internă de gaze naturale. Legea menționată stipulează că procedura dată trebuie realizată până la sfârșitul anului curent. Astfel, S.R.L „Moldovatransgaz” urmează să prezinte un model concret de separare prevăzut de legislație, precum și un plan detaliat de acțiuni pentru implementarea acestuia. Reprezentanții Agenției au indicat că planul dat trebuie să fie unul concret, realistic, fără condiționări și să nu includă aspecte care nu țin de competența OST.

În cadrul unui dialog constructiv cu conducerea companiilor din sector, reprezentanții Secretariatului Comunității Energetice au menționat că, în procesul de separare a operatorului de transport este necesar de a fi respectate cerințele de transparență, claritate și informare. În context, ei au reiterat susținerea pentru continuarea conlucrării în cadrul unui grup de lucru specializat pentru identificarea soluțiilor corecte, stabilirea unor termene rezonabile și realizarea întocmai a prevederilor legale.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților