Din miile de oferte de angajare anunțate de către Agenția Națională Pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), lunar sunt ocupate în medie câte 2 000 de locuri. Dar în pofida acestor rezultate, de la un an la altul numărul locurilor vacante devine tot mai mare, informează CURENTUL.
Potrivit unui raport prezentat de ANOFM despre locurile vacante de pe piața muncii, la data de 25 iunie curent erau în evidență 14 060 locuri de muncă vacante, care pot fi accesate atât de bărbați, cât și de femei. Numărul depășește cu peste 4 000 de locuri datele prezentate pentru aceeași perioadă anul trecut. Cele mai multe oferte se găsesc la Chișinău – 5 337, Bălți – 1 320 și Ungheni – 633, pe când la Criuleni, Drochia și Edineț locurile de muncă vacante sunt cele mai puține: 86, 78 și 57.
Pentru persoanele cu studii superioare şi medii disponibile 3 093 locuri de muncă vacante, constituind cca 22% din numărul total de locuri vacante. Cei mai întrebați sunt specialiștii în domeniul învățământului și sănătății.
Pentru muncitorii cu un nivel de instruire profesional, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă oferă 10 967 locuri de muncă, ce constituie 78% din numărul total de locuri de muncă vacante și cu peste 3 000 de locuri mai mult decât în 2017. Cei mai solicitați sunt lucrătorii în industria textilă, lucrătorii calificați la întreprinderile industriale, și operatorii și mașiniștii la instalații la mașini.
Cei fără studii sunt căutați cel mai mult în calitate de muncitori auxiliari – 1 087 locuri vacante.
Dima Garcaliuc