Autoritatea Națională de Integritate (ANI) respinge acuzațiile deputaților socialiști, enunțate astăzi – în cadrul unei conferințe de presă, precum că șefii mai multor organe de conducere au fost numiți în scopuri politice, informează CURENTUL.
„Spre deosebire de alți conducători ai instituțiilor de stat, conducerea Autorității a fost aleasă în rezultatul unui concurs public destul de riguros și a testului la poligraf, rezultatele cărora le putem face și publice”, se arată în declarația ANI.
„După mai bine de trei ani de activitate, când ANI a ieșit cu mai multe constatări și încălcări admise de unii subiecți ai declarării, aflați în funcții importante, instituția noastră a devenit o țintă pentru unii, împotriva căreia s-a pornit un val de atacuri și intimidări repetate. Din decembrie 2020, când Autoritatea a avizat negativ mai multe proiecte de legi, a început o serie de intimidări asupra inspectorilor de integritate, ulterior fiind îndreptate asupra conducerii Autorității”, mai spun reprezentanții Autorității.
În final, ANI respinge acuzațiile și precizează că este o instituție independentă care își îndeplinește misiunea și atribuțiile în strictă conformitate cu legea. „Iar, mandatele conducerii vor fi duse până la final, deoarece și-au asumat niște angajamente importante în fața partenerilor externi și este de datoria acestora să nu dezamăgească încrederea și așteptările întregii societăți”, se arată în același comunicat al ANI.
Precizăm că, deputații PSRM au înregistrat un proiect de lege „Privind lustrația și curățarea statului de influența oligarhică”. Sub incidența acestei legi vor cădea următoarele instituții și funcționari:
– Președintele și membrii Consiliului Audiovizualului;
– Directorul și directorii adjuncți ai Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal;
– Președintele și vicepreședinții Comisiei Consiliului Național al Pieței Financiare;
– Președintele și vicepreședinții Autorității Naționale de Integritate;
– Guvernatorii și viceguvernatorii BNM;
– Conducerea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică;
– Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei;
– Directorul Agenției Naționale pentru soluționarea contestațiilor;
– Președinții, vicepreședinții și membrii plenului Consiliului Concurenței;
– Conducerea Serviciului Prevenirii și Combaterii Spălării Banilor.
Mihaela Conovali