Purtătoarea de cuvânt a Centrului Național Anticorupție (CNA), Angela Starinschi, a publicat, pe blogul său „Blogul unei mame (Ne) Bune” un interviu, care potrivit ei „nu a mai apărut”.
Mai jos vedeți postarea integral:
Un interviu care nu a mai apărut. Despre kilograme în plus, kilograme în minus, fanatism şi oleacă de filosofie.
Întrebările îi aparţin jurnalistei Daniela Davîdov
1. Care a fost punctul-cheie când ai decis că nu îți mai dorești să vezi în oglindă o complecție rotundă și e nevoie de o schimbare?
Punctul de pornire a fost ecranul cantarului care mi-a aratat 90.7 kilograme! Nouazeci de kilograme si 700! Acesta a fost un șoc atat de mare, incat au inceput sa ma doara dintii! Probabil, pentru cateva clipe, mi-am pierdut echilibrul. Stiam ca am peste 80 de kilograme si, vreau sa-ti spun ca nu eram foarte deranjata. Ciudat, da? Stii de ce? Pentru ca eu toata viata am fost inconjurata de barbati extrem de galanti si femei destepte, de aceea aveam parte, in permanenta, de complimente. Ca arat bine, ca sunt frumoasa, ca nu stiu mai ce. Si sotul imi spunea mereu ca ii plac femeile cu forme, apetisante si molcalute. Si eu tare ma straduiam sa corespund „gusturilor” tuturor! Asa de tare ma straduiam, ca intr-o zi, „pasca” asta pufoasa si dospita a inceput a da din tavali. Cel mai aiurea e ca eu ma simteam minunat. Mi-nu-nat! Si ce daca nu-mi gaseam haine pe marimea mea? Doar sunt magazine plus size! Si ce daca gafaiam ca o locomotiva, iar dimineata ma sculam din pat in genunchi? Ca sa-mi leg sireturile, ieseam in coridor si ridicam piciorul pe o scara ca sa ma aplec, pentru ca nu prea imi reusea sa le leg altfel. Mai pe scurt tu ai inteles. Șocul celor 90 de kilograme a trecut prin mintea mea ca un film din ala in care cadrele se schimba rapid si, cand mi-am mai amintit ca acus vine menopauza si, impreuna cu ea alte cateva kilograme bune, am zis: „Stop! Anjela Precrasnaia, eu nu va recunosc! Unde e incapatanarea ta, unde-i talia, unde-i gâtu, ochii?”;))) Si iata de aici a pornit totul.
2. Cum ai reușit să te motivezi că „schimbarea începe chiar de mâine” și nu e anulată pentru zile nenumărate, așa cum se întâmplă în cazul a multor persoane care își doresc să slăbească?
A fost data de 13 aprilie, cand creierul meu a zis ca, daca nu fac ceva cu trupul meu, el o sa-mi faca alte surprize. Eu niciodata nu am fost adeptul terapiilor in grup sau altor scheme din astea unde trebuie sa spui: ma numesc Angela, am 43 de ani si sunt obeza! Uite ca am intrat intr-un grup pe retele de socializare si am urmarit povestile a sute de femei cu aceleasi probleme, am rasfoit toate pozele si le-am vazut performantele. Am vazut femei care au slabit 20,30,50 de kilograme cu alimentatie din 3 in 3 ore si cu mers rapid, timp de o ora jumatate pe zi. Si, avand foarte mult timp la dispozitie, am decis si eu sa le urmez sfaturile. Stiam ca va fi un proces de slabire lent, stiam ca trebuie sa fac ceea ce nu am facut niciodata, adica un fel de sport, desi era vorba doar de miscare, nu era mare treaba, si am decis sa incerc. Mi-am setat si un obiectiv – pana pe 1 octombrie sa dau jos 25 de kilograme si in fiecare zi sa fac minimum 10 kilometri pe jos. Si uite ca am 4 luni, in care am reusit sa arunc 20 de kile si sa fac zilnic pana la 30 de kilometri pe jos Am reusit! Dar daca e sa ma intorc la motivatie, cred ca rolul decisiv l-a avut sotul meu. El e un barbat de aproape 50 de ani, cu un corp bine lucrat la sala si al dracului de sexy! Desi intotdeauna a spus ca ii plac femeile „mari si voluptoase”, eu am hotarat, in mintea mea, ca va fi al naibii de mandru cand o sa ma transform din elefant in lebada! Iata asa surpriza am decis eu sa-i fac! Sa se mai indragosteasca o data de mine! De ce nu? El si asa e leșinat dupa mine, dar cand o sa ma vada slaba si maruntica, il las lat!:)))
Mi-am amintit de Viorel Mardare, cand spunea ca lucrurile nu trebuie amanate de azi pe maine sau pe la anul. Totul trebuie sa faci aici si acum. Asa ca a doua zi dimineata am incaltat adidasii si „tipa-tipa” am inceput prima ora si 30 de minute de mers. N-am murit Plus ca eram asa de mandra de mine, de parca am infipt drapelul Republicii Moldova pe Everest.
3. Ai vociferat membrilor familiei că ești decisă să renunți la kilogramele pe care le consideri în plus corpului tău și care a fost reacția acestora?
O, daaaa! Am aruncat cateva fraze de genul „gata, de maine gura in ghips, ma apuc de slabit”! Cred ca nimeni nu a fost tare impresionat de news alert-ul meu, au aruncat cateva glume, care m-au indracit si mai mult si cu asta s-a terminat discutia. In familia noastra se glumeste foarte mult, asa ca chiar si cele mai serioase lucruri sunt tratate cu umor. Uneori cu un umor negru de tot, ca daca esti mai slab de fire, te mananca depresia :)))
4.Cum a fost prima zi de schimbare? Ai avut sentimentul că e prea greu sau că vrei să renunți?
Cred ca totusi a fost ceva deosebit. Am inceput sa urmez regimul alimentar „fix la fix”, adica mancatul la ore fixe: 7, 10, 13, 16, 19. La sfarsitul zilei, am inteles ca ma satur din portiile mici si dese si ca, dupa 19.00 am pofta de plimbare. Aceeasi reactie a fost si a doua, si a treia, si a 7-a zi. Dupa care a inceput sa-mi placa asa de tare ceea ce fac, incat am inceput sa ma transform intr-un fanatic al slabitului. Eu nu am încercat să fac vreodată un lucru fără fanatism. Sunt omul extremelor şi doar aşa înot în bazinul cu rechini ? Iar cand au inceput sa vina si rezultatele, iar odata cu ele si o incredere nebuna in fortele proprii, imi venea sa ies la Piata Centrala cu un placat in maini pe care sa scriu: oameeeni, eu slabeesc!
Si am sa recunosc ca, din momentul cela istoric, in care am decis sa devin o femeie mignona (am doar 1.58 m), nu am comis nici o abatere de la regim, nu am mancat nimic intre mesele principale, nu am ratat nici o zi de sport si azi pot deja sa ma laud ca am devenit dependenta de toate astea si nu renunt macar sa cada asteroizii sau sa intre tancurile rusesti!
5. Care e primul tău sfat pentru cei care doresc sau intenționează să slăbească?
Sa astepte șocul :)))) La modul serios, pot sa va spun ca noi, de multe ori, suntem orbi si surzi cand e vorba de organismul nostru. Intotdeauna gasim argumente pentru a nu face ceva decat pentru a face. Daca simti ca poti fi o versiune mai buna a ta, arunca Nokia si fii în rând cu lumea! ? Totul este in mintea noastra: si fricile, si complexele, si amagelile permanente ca totul e perfect si ma simt bine intr-un corp mare! Nu, nu si iar nu! Trebuie sa fim sinceri cu noi insine si sa avem suficienta incapatanare ca sa decidem ce facem cu viata noastra. Si macar o lume intreaga sa-ti spuna ca te iubeste asa cum esti si ca interiorul conteaza, nu trebuie sa mai mananci macaroanele astea. FETELOR, grasimea in exces, kilogramele in plus, asta e boala! Ca sa-mi fie mai usor sa respect regimul alimentar la ore fixe, mi-am spus in capul meu ca daca ma abat si daca bag in gura ceva in plus sau in afara orei fixe- mor! :)))) Asta a functionat!
6. Ce include programul tău zilnic în procesul de schimbare a modului cum arăți și a pierderii kilogramelor?
Un program usor de tot. Il poate tine oricine – fie ca are vointa de fier sau nu, ii place sa pape bine sau e alintat – e foarte usor! (Daca era greu nu ma apucam) ?
La ora 7.00 fix beau cafeaua, la 10.00 mananc fructe sau o tartina cu ceva, plus legume, cascaval, branza. Nu stiu, eu mananc ce am prin frigider, dar nu mai mult de 150-200 de grame. La ora 13.00 mananc pranzul – ciorba sau carne cu ceva, peste. Iarasi, portia sa fie nu mai mare de 150-200 de grame. La 16.00 pot sa iau o prajitura, doi-trei biscuiti, adica ceva dulcisor si bunisor . La 19.00 pot manca si branza cu legume sau carne, peste, oua, chefir. Eu nu tare ma stresez cu ce bag in stomac. Important e sa nu depasesc 150 de grame si sa mananc la ore fixe. Stii ce e bine ? Ca nu am renuntat la nimic si nu duc foame!
In plus, eu fac un pic mai multa miscare, pentru ca fac si dimineata o ora si jumatate, si seara. E suficient doar seara – 10 000 de pasi pe care ii mergi iute. Daca mai ai si o prietena sau prieten cu care sa poti sa speli oasele tuturor – e ideal! Barfesti tot drumul, tii ritmul, nu vezi cand trece timpul si mai si vii acasa informat si cu un sac de minciunele proaspete ;)))
7. La ce trebuie să atragă atenția, în prim-plan, persoanele care au decis să slăbească?
In primul rand la potentialul lor. Voi nu aveti idee ce forta avem noi in interior? Noi doar nastem, fetelor! Noi atata energie si putere avem, incat putem sa ne schimbam nu doar corpurile proprii, dar si sa mancam pe cineva de pe picioare! Cu a doua reusim si avem performante nu rele. Cel putin eu is campion la sportul asta! Pot sa mananc nervii sotului destul de profesionist! Si daca reusim sa facem performanta in „acest domeniu”, credeti-ma ca la topitul kilogramelor o sa dam master-clasuri.
8. Câteva reguli care nu trebuie de trecut peste ele, indiferent de pofte sau alte mofturi?
Mie mi-a ajutat incapatanarea mea inascuta. Nu renunt cu una cu doua daca mi-am pus ceva in gand. Pana nu ajung la finiș, nu ma dau batuta.
Hai ca iti vand un secret. Mi-am facut si un tatuaj motivational. Mi-am tatuat pe mana fraza lui W. Churcill: ne jamais, jamais, jamais abandonner!
Daca povestea mea va inspira pe cineva, care de mult vrea sa dea jos vreo cateva caldari de untura, o sa mai am un motiv de satisfactie!
9. Cu scopul de a obține un rezultat mult-așteptat pe o cale mai ușoară ai apelat la pastile de slăbire?
Eu nu stiu daca este dieta pe fata pamantului pe care nu as fi incercat-o! Am si slabit cu unele si chiar mentineam rezultatul. Dar asta a fost in tineretea indepartata Pastile? Desigur! Multe pastile! De toate felurile si culorile! De la toti excrocii si excroacele de prin Chisinau! Unele chiar functionau pentru perioade scurte. Toate insa mi-au adus kiligramele inapoi si chiar si pe neamurile kilogramelor! Adica kilogramele reveneau dublu, cu toata mahalaua!
10. Care a fost rezultatul și ce sfat ai pentru cei care intenționează să facă acelaș pas ca tine?
Sfatul meu e sa fugiti cat mai departe de bunghi si de oamenii care promit rezultate rapide! Poate pe alte planete ele functioneaza, dar pe a noastra nu.
Eu am incercat. Porcarie!
11. La ziua de azi, ce înseamnă pentru tine și o alimentație sănătoasă, dincolo de clasica definiție?
Mananca tot, dar cu o caldare mai putin!
* portii mici
*ore fixe
Si nu renuntati la nimic! Asta e foarte enervant.
Sanatate si internet! Si sa ma scuzati ca fara diacritice ?