30 de angajați ai Poliției de Frontieră sunt antrenați în cadrul unui seminar de instruire în domeniul accesului în teritoriu în conformitate cu standardele internaţionale, transmite CURENTUL.
Cursurile de instruire sunt organizate în conformitate cu Planul de cooperare între Centrul de Drept al Avocaților, Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR) și Direcția formare profesională a Departamentului Poliției de Frontieră.
Timp de două zile, polițiștii de frontieră studiază aprofundat informații ce vizează asistența solicitanților de azil la frontiera de stat, analizează din aspectele legislative naționale și internaționale în domeniul azilului, se familiarizează cu practica și standardele internaționale privind protecția drepturilor fundamentale ale omului, precum și cu rolul autorităților competente în domeniul dat.
La fel, participanții pun în discuție mai multe aspecte problematice, cu care se confruntă atât Poliția de Frontieră, cât și Biroul Migrație și Azil, în vederea acordării asistenței la frontieră a solicitanților de azil în cadrul standardelor și principiilor reglementate în Convenția de la Geneva din 1951 privind statutul refugiaților, inclusiv semnificația principiului non-refoulment și confidențialitatea în procedura de azil.
Moderatori ai seminarului sunt specialiști pe segmentul dat de activitate, consilier juridic Valeriu Lungu, reprezentantul Centrului de drept al avocaților, locotenent-colonel Octavian Troşcenco, şeful serviciului control al trecerii frontierei al SCF a Direcţiei regionale Vest, Ion Budeanu, șef al secției PIPA a Direcției Azil și Integrare BMA și Natalia Gogu, specialist Procedură DSR a UNHCR Republica Moldova.
Instruirile au loc în contextul bunei cooperări și susțineri a Poliției de Frontieră în activitatea instituțională, bazate pe consolidare și dinamizare a contactelor la diferite nivele de conlucrare.
Cristina Pendea