În perioada 23 – 29 ianuarie 2022, la Varșovia, Polonia, a fost organizat un atelier de lucru cu genericul „Identificarea socială și culturală a străinilor și comunicarea interculturală”. În cadrul acestui curs au participat 11 angajați ai Poliției de Frontieră și alți șapte reprezentanți de la Biroul de Migrație și Azil al MAI, transmite CURENTUL.
Tematica a fost abordată sub toate aspectele, inclusiv a fost prezentată o gamă largă de situații și cazuri concrete care au completat partea teoretică a cursului.
Despre cultura diferitor naționalități, tipurile de comunicare și religia ca element al apartenenței culturale, s-au regăsit în agenda discuțiilor. La fel, experta polonă Beata Șahovici, care a prezidat atelierul de lucru, a dat o notă de importanță aspectelor de comunicare cu străinii, în special cu cei din țările din regiunile Caucazului, Asiei și Africii.
În cadrul exercițiilor practice, participanții au analizat diferte situații în care trebuiau să identifice problema unor conflicte interculturale și să propună soluții pentru aplanarea acestora. Totodată, s-a vorbit în detalii despre cauzele, măsurile de prevenire și rezolvare a neînțelegerilor între cetățenii străini, plasați în centrele de cazare pentru migranți.
De punctat că acest cursul face parte din șirul instruirilor planificate în cadrul proiectului „Consolidarea sistemului de gestionare a migrației în Republica Moldova”. Proiectul este finanțat de ICMPD, prin intermediul mecanismului UE de finanțare MPF III, și implementat de Centrului European de Implementare a Proiectelor (EPIC MoIA) și Garda de Frontieră din cadrul Ministerului de Interne și Administrației al Republicii Polone.