[ X ]
Angajat CNA, despre modificările care vor fi aduse la legea privind pensionarea angajaților din structurile de forță: „Pentru ce ei riscă?”
22 Septembrie

Șeful Direcției educație și anticorupție din cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA), Ion Pruteanu, speră că după modificările operate la legea cu privire la pensionarea angajaților din structurile de forță, motivarea de bază a celor ce vor decide să rămână în sistem – să fie un salariu decent și un pachet social adecvat, transmite CURENTUL.

Ion Pruteanu spune că angajații din structurile de forță nu sunt motivați să-și continue activitatea și speră că după schimbarea legislației, țara să nu se pomenească cu o Academie de Poliție fără cursanți, iar penitenciarele păzite de deținuți.

„În virtutea funcției sunt printre angajații instituțiilor de forță de mult timp! Cunosc problemele sistemului nu din auzite, dar din prima linie.

Anterior, vizitând pușcăriile din țară, conducătorii vorbeau despre lipsa acută de cadre ( ofițeri și subofițeri). Despre condițiile în care muncesc cei din interiorul închisorilor, dar și cum îngheață iarna prin turnuri santinelele și care după câțiva ani de zile, nu le mai trebuie nici un an la doi, nici pensia pentru care au venit inițial! Deasemenea, prea putini vorbesc despre degradarea profesională a angajaților instituțiilor penitenciare și viața lor după ieșirea la pensia râvnită! Despre riscurile la care sunt expuși în timpul serviciului, bolile care le obțin din interiorul închisorilor!

Nu mai roză este situația în rândul polițiștilor – regim nenormat de muncă, salarizarea insuficientă, cerințe și restricții în comparație cu alte categorii de funcționari!

În cadrul campaniilor de informare, încerci să găsești argumente pentru a motiva polițiștii să manifeste responsabilitate și integritate, inclusiv motivând că în cazul unui incident de integritate – poate pierde posibilitatea la sfârșit de carieră să-și stabilească pensia!

Există instituții de drept, unde avem o salarizare mai decentă ( CNA, SIS, SPPS). Deja și aici se simnte o lipsă acută de cadre calificate! La concursurile organizate de CNA, vin candidați tot mai slabi și mai slabi pregătiți! Iar fiecare instituție își are specificul și rigorile sale!

Credcă e cazul să reamintesc cazul fostului nostru coleg, împușcat în timpul unei operațiuni speciale! A scăpat viu! Dar putea fi și mort! Sau cazul colegului luat pe capota automobilului și târât cu viteză! Ei pentru ce au riscat? Pentru ce riscă cei din SIS, SPPS, pompierii, polițiștii, angajații din instituțiile penitenciare, geniștii și militarii din zonele de conflict?”, se întreabă funcționarul.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților