[ X ]
[ X ]
[ X ]
Anemia poate fi combătută prin consumul produselor făinoase
5 Octombrie

Ministerul Sănătății îndeamnă populația să consume făină și produse făinoase cu fier și acid folic, ca măsură de profilaxie a anemiilor și viciilor congenitale a nou-născuților, transmite CURENTUL.

În cadrul Programului național, Ministerul Sănătății are sarcina de a informa şi sensibiliza femeile de vârstă fertilă şi a celor gravide despre beneficiile utilizării produselor cu fier şi acid folic în combaterea deficiențelor nutriționale. Această măsură face parte din serviciile profilactice acordate în cadrul instituţiilor de asistența medicală primară. Conform modificărilor introduse la Ordinul privind medicamentele compensate, medicii de familie prescriu medicamente compensate cu preparate de fier și acid folic copiilor până la 18 ani și femeilor gravide.

Astfel, peste 39 mii de persoane au beneficiat de tratamentul şi profilaxia anemiilor din contul asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală. În total, medicii au prescris peste 75 mii de reţete pentru medicamente compensate, în sumă de circa 5,3 milioane de lei. Cota femeilor gravide care au primit preparate de fier constituie 94,1%, iar a celor care au primit acid folic 81,1%.

Planului de acțiuni pentru implementarea Programului național de reducere a afecțiunilor determinate de deficiența de fier și acid folic până în 2017, mai prevede testarea conservabilității făinii de grâu fortificată cu fier și acid folic pe perioada termenului de valabilitate, iar Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare trebuie să asigure acest control.

În anul 2015, incidenţa anemiilor a constituit 70,3 la 10 mii populaţie totală, inclusiv 32,1 la adulţi şi 226,3 la copii, ceea ce constituie un indicator de 7 ori mai mare decât la adulți și se explică prin faptul că adresabilitatea copiilor la medici este mai sporită, iar adulții deseori nu-și cunosc statutul anemic. Totodată, prevalenţa anemiilor a constituit 136,1 la 10 mii populaţie totală şi 407,9 printre copii.

Rata malformaţiilor congenitale a fost de 15,6 la 1 mie de nou-născuţi vii. Pe parcursul anului 2015 au fost depistate 6 cazuri de spina bifida.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților