[ X ]
[ X ]
[ X ]
Andrian Candu și Pavel Filip au informat Ambasadorii acreditați în Moldova despre realizările guvernării
2 August

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, și Prim-ministrul Pavel Filip au prezentat principalele realizări ale guvernării de la începutul anului, dar și prioritățile pentru următoarea perioadă, la o întâlnire cu corpul diplomatic acreditat în Republica Moldova, transmite CURENTUL.

Andrian Candu a vorbit despre proiectele adoptate conform angajamentelor asumate în negocierile cu partenerii externi, precum și despre legile care vin să susțină mediul de afaceri, să consolideze statul de drept, democrația și locuitorii Republicii Moldova.

În particular, Președintele Parlamentului și Prim-ministrul s-au referit la măsurile de îmbunătățire a climatului de afaceri, inclusiv reducerea numărului de acte permisive, raportarea financiară simplificată, precum și limitarea autorităților de control la fisc, vamă și instituțiile regulatorii pentru domeniile reglementate, cum este cel bancar sau energetic. Totodată, în urma modificărilor efectuate în legislație, în continuare este exclusă pedeapsa penală pentru companii la prima abatere, se încurajează soluționarea rapidă și voluntară a dificultăților, etc.. Astfel, Republica Moldova a intrat într-o fază calitativ nouă de liberalizare economică a pieței și stimulare a concurenței echitabile.

Președintele Parlamentului și Prim-ministrul au vorbit despre măsurile suplimentare adoptate pentru întărirea competitivității companiilor și firmelor moldovenești, ce vor impulsiona ieșirea businessului autohton din zona tenebră. Oficialii au comunicat despre reducerea la 18% a cotei contribuției de asigurare socială pentru angajatori, introducerea impozitului unic de 12% pentru angajați, creșterea scutirii personale pentru acoperirea nivelului minim de existență.

Referindu-se la declararea voluntară a capitalului și bunurilor, oficialii au precizat că aceasta se va face prin plata unei taxe de 3% către stat. Vor fi supuse declarării voluntare bunuri din țară sau din străinătate, precum și diferența de valoare, dacă valoarea bunurilor era sub-apreciată. Aceste măsuri vor contribui la creșterea bazei de impozitare. Legea care reglementează declararea voluntară a bunurilor conține mecanisme de prevenire și combatere a spălarea banilor și finanțarea terorismului, conforme celor mai bune practici internaționale. Totodată, legea exclude anumite categorii de cetățeni, precum și pe cei care sunt sau vor fi descoperiți ca fiind implicați în frauda bancară. De asemenea, au fost adoptate un șir de facilități pentru repatrierea valutei și ale altor beneficii ale tranzacțiilor externe.

La întâlnirea Președintelui Parlamentului și Prim-ministrului cu ambasadorii acreditați în Republica Moldova s-a discutat despre legile adoptate pentru sectorul financiar-bancar, pe domeniul securității, mass-media, cele peste 400 de amendamente în legislație adoptate în urma conlucrării cu autoritățile din autonomia Găgăuză, pachetul de integritate și măsurile de luptă cu corupția.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților