Președintele Parlamentului, Andrian Candu, în cadrul unor declarații de presă la tribuna Parlamentului, a anunțat despre posibilitatea de a iniția un referendum, dar și despre votul de astăzi cu privire la introducerea în Consituție a sintagmei „integrare europeană”, informează CURENTUL.
„În câteva clipe începe ședința plenului și, bineînțeles, va fi supus votului subiectul de modificare a Constituției, completarea Constituției cu prevederile legate de integrarea europeană. Am amânat votul, cu speranța că, colegii din Partidul Liberal Democrat și Partidul Liberal vor înțelege și vor intra în esența că, de fapt, e șansa momentului și e șansa de a garanta constituțional că Republica Moldova doar va avea integrarea europeană ca și model de dezvoltare. Nu știm cum se va finaliza acest vot sau presupunem că acest vot va fi susținut prin votul colegilor din Partidul Liberal Democrat și Partidul Liberal. În situația în care va fi un eșec astăzi, consider că nu este un eșec al Partidului Democrat sau al vreunui partid, ci al politicului în general. La fel este un eșec al țării, fiindcă avea șansa să își creeze sigur un viitor european”, a precizat Candu.
Prin urmare, el a comunicat despre organizarea unui referendum, în cazul în care votul de astăzi nu va fi susținut de PL și PLDM. „În același timp, noi ne rezervăm dreptul și examinăm posibilitatea să inițiem organizarea unui referendum pentru integrarea europeană. Acest referendum, probabil, ar fi bine să fie organizat în aceeași zi cu alegerile parlamentare, pentru a economisi bani, dar exact cum vom face – vom reveni la acest subiect, odată ce vom consulta și deciziile Curții Constituționale ce țin de posibilitatea de a organiza, în timpul alegerilor parlamentare, un referendum. Cert este faptul că noi nu vom renunța la ideea integrării europene și la modificarea Constituției pe subiectul integrării europene și, indiferent de votul de astăzi sau al unui eventual eșec al votului, noi examinăm posibilitatea să organizăm acest referendum. Partidul Liberal și PLDM, în cazul în care refuză votul, cu siguranță, nu mai pot fi considerate pro-europene”, a declarat el.
Totodată, el a comunicat detalii despre modificarea articolului 13 din Constituție. „Subiectul limbii române rămâne pe agenda Parlamentului, următoarea ședință a Comisiei juridice va avea loc săptămâna viitoare ca să fie pregătit raportul pe acest subiect și eu sunt sigur că vom mai reveni la discuții pe marginea acestui proiect”, a precizat Candu.
În același timp, Candu s-a referit la proiectul Partidului Liberal privind modificarea dublă a Constituției, prin introducerea sintagmei de „integrare europeană” și modificarea articolului 13, ce ține la limba de stat, și care a fost înregistrat. „Partidul Liberal minte, nu exist nici un proiect înregistrat de Partidul Liberal la acest subiect”, a conchis acesta.
Mihaela Conovali