[ X ]
Andrian Candu, despre tokenizare și necesitatea de modificare a legislației
11 Ianuarie

Andrian Candu, fost Președinte al Parlamentului, fost președinte al Partidului „PRO Moldova”, de aproximativ jumătate de an a revenit în domeniul afacerilor. El alături „o echipă foarte bună, care prestează servicii de comunicare de 360 de grade, atât în Moldova, cât și la nivel regional”, unde acționează în colaborare, parteneriat, cu câteva echipe excelente din domeniul PR și comunicare. Totodată, echipa se concentrează și pe alte proiecte și domenii, informează CURENTUL.

„Un alt domeniu extrem de atractiv, care e la etapa de dezvoltare, este domeniul tehnologiilor informaționale, mai ales cele legate de implementarea metodelor blockchain, inteligență artificială și realitate virtuală. Dacă e să ne referim la sistemele construite pe blockchain, nici nu vă închipuiți ce pot oferi noile metode de utilizare a ceea ce numesc specialiștii NFT-uri (non fungible token) sau tokenizarea. Token-urile sunt folosite tot mai mult în diverse industrii, de la colecțiile de artă, industria energetică, domeniul imobiliar, până la disputele și valorificarea creanțelor juridice. Este un domeniu ce excelează prin oportunități, mai ales că vorbim despre tendințe globale”, a declarat Andrian Candu, într-un interviu pentru www.tribuna.md, precizând că „este o tendință globală, care ia amploare și trebuie să ținem pasul acestor novații.”

Fiind întrebat dacă se referă la tot ce înseamnă criptovalută, fostul deputat a spus: „Și da, și nu. Criptovalutele sunt doar instrumente de plată, sunt doar monede în spatele cărora stau unele formule și algoritmi, în mare parte. Token-urile sunt, însă, atât instrumente de plată, inclusiv modalități de finanțare, metode de plată pentru consum, numite în engleză „utility tokens”, cât și mecanisme de deținere a dreptului de proprietate, de la valori mobiliare până la cele imobiliare, denumite „equity tokens”. Pentru a înțelege mai bine, vă dau câteva descrieri de situații.

De exemplu, nu vă permiteți să dețineți proprietatea unei colecții de artă sau să dețineți o lucrare a lui Picasso. În același timp, există un fond ce deține o colecție de artă, inclusiv digitală, iar acel fond emite token-uri digitale, un fel de acțiuni virtuale, iar dumneavoastră investiți în acel fond, cumpărând token-uri, indiferent cât de mică ar fi investiția. Astfel, deveniți coproprietar al acelei colecții, chiar și cu 100 de euro investiți. Token-ul deținut va crește în valoare, probabil veți obține și dividende, iar când veți dori puteți vinde participațiunea pe care o dețineți foarte ușor, prin utilizarea contractelor „smart”.

Un alt exemplu ține de domeniul imobiliar, unde token-urile pot fi exprimate în metri pătrați. De exemplu, 1 token este echivalentul la 1 m.p. Astfel, cumpărând 10 token-uri, cumpărați 10 m.p. într-un centru comercial care, apropos, poate fi la Londra, Viena, Dubai, București sau oriunde în altă parte a lumii. Vorbim despre amplasamente și, respectiv, investiții globale.”

„Cu alte cuvinte, investiția prin tokenizare vă permite să stați la Chișinău și, cu sume minime, să dețineți în proprietate unele suprafețe în centre comerciale amplasate la sute sau chiar mii de kilometri”, a concluzionat el.

Omul de afaceri a precizat că aparent doar pare complicat sau departe de cotidienele noastre. „Tehnologiile avansează pe zi ce trece și noi toți trebuie, chiar suntem obligați, să ținem pasul cu noile tendințe, căci veți vedea că, în următorii ani, piețele financiare globale se vor transforma. Se schimbă tendințele investiționale și viața noastră de zi cu zi se va transforma”, a subliniat el.

Potrivit spuselor sale, chiar dacă sunt la început de cale, au deja câteva proiecte în desfășurare la nivel regional.

„Sper foarte mult să reușim și acasă, în Moldova, deoarece avem un potențial deosebit de mare prin specialiștii în domeniul IT, dar și prin legislația și Parcurile IT, pe care am reușit să le creăm.

Mai sunt câteva ajustări ce merită și trebuie să fie făcute în legislația noastră, astfel încât să poată fi desfășurate multe proiecte globale prin folosirea metodelor blockchain și tokenizare. Sper că și actuala guvernare va reacționa la cerințele pieței pentru a completa legislația, să anticipeze unele procese de dezvoltare pentru a fi în pas cu schimbările și nu în urma lor”, a comunicat Andrian Candu.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților