[ X ]
Andrian Candu: „Acum zece ani în Moldova au fost puse bazele politicii de concurenţă”
16 Martie

Un Consiliu al Concurenţei puternic şi eficient nu înseamnă neapărat o piaţă a concurenţei sănătoasă. Declaraţia a fost făcută astăzi de către preşedintele Parlamnetului, Andrian Candu, în cadrul conferinţei internaţionale cu prilejul împlinirii a zece ani de activitate a instituţiei, informează CURENTUL.

Andrian Candu a menţionat că, acum zece ani, cînd a fost constituită Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei, în Moldova au fost puse bazele politicii de concurenţă.

„În acest domeniu noi am avansat de la zero, cu reglementări administrative şi legislative. Pînă la această oră am reuşit aproximarea legislaţiei naţionale la experinţele, dar şi practicele europene. În această perioadă însuşi Agenţia s-a reorganizat şi a devenit Consiliu. Au fost puse bazele legislaţiei prin două legi fundamentale Legea Concurenţei şi Legea cu privire la ajutorul de stat. Un Consiliu al Concurenţei puternic şi eficient nu înseamnă neapărat o piaţă a concurenţei sănătoasă, dar este un domeniu în care se va reuşi în urma unor eforturi continue şi comune. Obiectivul nostru este creşterea competivităţii în RM şi dezvoltarea unui mediu concurenţial loial”, a afirmat Candu.

La rîndul său, preşedinta Consiliului Concurenţei, Viorica Cărare a declarat că, acum zece ani, a păşit, practic, pe teren gol.

„Pe parcursul anilor am construit de la început, am reuşit să dezvoltăm şi să creştem tot ceea ce astăzi poartă numele şi semnătura Consiliul Concurenţei. În aceşti zece ani, am reuşit să facem lucruri cu care ne mîndrim. Avem administrate 530 de dosare, am avut 81 cauze constraveţionale, am atins 77% de raportare şi notificare online a ajutorului de stat, am stabilit amenzi în valoare de 60 160 mii în perioada 2012-2016. Vă asigur că nu ne oprim la aceste realizări”, a precizat ea.

Potrivit ei, Consiliul Concurenţei nu face politică. „În aceşti ani am demonstrat acest lucru prin fapte şi acţiuni concrete. Nu suntem oamenii vorbelor. Deseori suntem tachinaţi: De ce nu vorbim mai mult? De ce nu suntem mai proactivi? Eu am să vă răspund: pentru că suntem profesionişti şi înţelegem cît de delicat este domeniul nostru de activitate şi orice declaraţie sau ieşire mai emotivă poate avea urmări grave”, a punctat Cărare.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților