[ X ]
[ X ]
[ X ]
Andrei Strâmbeanu, despre tragicomedia de la Academia de Științe a Moldovei
24 Ianuarie

Mediul academic din țară bate alarma cu privire la situația bizară în care s-a pomenit Academia de Științe.

În data de 15 ianuarie, în cadrul ședinței Secției de Științe Sociale și Economice și a Secției Umanistice și Arte, scriitorul Andrei Strâmbeanu a dat citire unei scrisori a academicianului Mihai Cimpoi, al cărui conținut reflectă indignarea comunității științifice în ceea ce privește consecințele reformelor implementate la AȘM.

Invitat în studioul de radio Sputnik Moldova, scriitorul Andrei Strâmbeanu a menționat că domeniul științei a fost cuprins de fenomenul corupției, iar AȘM a devenit un club de interese unde înmânarea titlurilor științifice se face pe criterii de nepotism.

„În scrisoarea adresată de Mihai Cimpoi se spune că în mod rușinos prestigiul AȘM a decăzut din cauza intereselor care au fost promovate ani la rând de persoanele care au fost la conducerea instituției. Chiar și statutul Academiei, care a fost înmânat membrilor Academiei, a fost elaborat clandestin, fără a fi supus discuției comunității științifice. Astfel, academicienii sunt determinați să pledeze pentru o bună soluție a procedurii alegerii noului Președinte”, a relatat Andrei Strâmbeanu.

Cunoscutul om de cultură, criticul și istoricul literar Mihai Cimpoi atrage atenția că în fruntea AȘM se cade de ales o persoană cu o integritate morală impecabilă și cu o activitate științifică deosebit de valoroasă. De asemenea, personalitatea sa să contribuie la restituirea vechiului prestigiu al Academiei și la o colaborare eficientă cu instituțiile academice din întreaga lume.

Menționăm că, la 24 ianuarie curent va avea loc Adunarea generală a AȘM, la care se va da start concursului pentru alegerea noului președinte al Academiei de Științe a Moldovei.

sursa: sputnik.md

Inapoi la arhiva noutaților