[ X ]
Andrei Spînu, despre sezonul rece: „Va trebui să economisim, să identificăm combustibil alternativ”
2 August

Guvernul Republicii Moldova dă asigurări că, cetățenii vor avea acces la căldură în sezonul rece 2022-2023. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a spus că Guvernul va fi alături de cetățeni și „împreună vom depăși orice situație”, informează CURENTUL.

Andrei Spînu a enumerat ce a întreprins până acum Guvernul pentru a asigura cetățenii cu gaze naturale și surse alternative de energie.

„Va trebui să economisim, să identificăm combustibil alternativ, să avem gospodării asigurate cu lemne și cărbune și să oferim compensații.

Guvernul a aprobat Legea privind Fondul de reducere a vulnerabilității energetice. Vor fi acordate și în acest an compensații în factură la energia termică și electrică și la gazele naturale. Am semnat un Acord de împrumut cu BERD de 300 mln. euro rezervă pentru a putea face față unor situații extreme. Trebuie să ne mobilizăm pentru a reduce consumul acolo unde este posibil cu 15%. Am aprobat legea privind obligativitatea creării stocurilor de gaze. Avem deja 24 mln. metri cubi de gaze naturale. Am primit 75 mln. euro de la Comisia Europeană pentru atenuarea impactului socio-economic a gazelor naturale și susținerea eforturilor pentru asigurarea securității energetice. Am simplificat procedura de instalare a panourilor fotovoltaice. Am oferit suport pentru IMM pentru retehnologizarea afacerilor și implementarea măsurilor de eficiență energetică. Am dispus ca APC și APL, instituțiile publice, societățile pe acțiuni, întreprinderile de stat să fie reconectate la sistemul de alimentare centralizat. Am început achiziția de păcură și ne-am conectat la rețeaua europeană de transport a electricității”, a spus Spînu.

De asemenea, ministrul a vorbit și despre riscuri:

„Vom publica spre consultare publică Hotărârea de Guvern cu privire la atenuarea și prevenirea impactului crizei energetice pentru sezonul 2022-2023. Vom institui Comisia guvernamentală de coordonare a măsurilor necesare pentru atenuarea impactului crizei energetice în caz de limitare a furnizării, dar și componența nominală a Comisiei. Vom analiza riscurile în cazul limitării sau sistării a gazelor naturale de către Gazprom.

Sunt analizate trei scenarii de limitare: 35%, 50% sau 100%. Vom stabili măsuri necesare de a fi întreprinse de autorități și întreprinderi pentru atenuarea impactului crizei. Vom majora numărul de consumatori protejați. Vom suplini rezervele de stat de păcură. Vom asigura accesul populației la lemne de foc. Guvernul va asigura ca prețul să fie accesibil. Guvernul va informa despre Planul de acțiuni privind asigurarea populației cu lemne de foc. Vom facilita importul de cărbune”, a mai spus Spînu.

Inapoi la arhiva noutaților