[ X ]
[ X ]
[ X ]
Andrei Năstase: „Vă îndemn pe toți să refuzăm să mai acceptăm ca manipularea, minciuna și dezinformarea să ne țină în întuneric”
11 Mai

Președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, s-a referit astăzi, într-o conferință de presă, la un subiect, care potrivit lui, „a fost folosit în mod manipulatoriu de către actuala putere de la Chișinau în perioada iulie – noiembrie 2019, perioadă în care a fost viceprim-ministru și ministru de interne al Republicii Moldova. Este vorba despre contrabanda de la frontiera de Vest a Republicii Moldova”, informează CURENTUL.

„În perioada ministeriatului meu indicatorii care măsoară contrabanda la vestul Republicii Moldova au atins cele mai scăzute valori din ultimii 8 ani de zile. Concret, institutul Novel Reasearch, un respectabil institut de cercetare de piață, a dat publicității un raport care arată în mod foarte clar că pentru prima dată în ultimul deceniu piața neagră a țigaretelor din România a scăzut sub 11% din totalul consumului. Potrivit cercetării Novel Reasearch, comerțul ilegal cu țigarete s-a redus abrupt în septembrie la 10,5%, cu 3,2 p.p., după o scădere continuă, pentru patru luni consecutiv. Și asta doar în România, pentru că operăm cu date statistice clare, date publicității. În ce privește țările vest europene, printre care Spania, Italia, Portugalia, procentajul nu este deloc mai mic. Pot să vă spun că la un anumit moment, în vara anului 2019 pe piața neagră din aceste țări nu se mai găseau țigarete de contrabandă pe filiera Republica Moldova, în acest sens există probe materiale, dar și mulți mai mulți martori oculari investigați de presă care au demonstrat acest lucru în practică. Novel Reasearch precizează în comunicatul care însoțește această cercetare de piață că la scăderea contrabandei au contribuit nemijlocit măsurile decise la nivel politic în țările vecine, închiderea magazinelor Duty Free pe linia de demarcație cu Transnistria fiind un exemplu relevant în acest sens”, a spus Năstase, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit lui, problematica contrabandei la frontierele Uniunii Europene este o temă extrem de importantă, deoarece afectează în mod grav economiile țărilor europene pe teritoriul cărora contrabanda înflorește.

„Concret, pentru doar România, daunele generate de contrabanda cu orice fel de produse depășesc o valoare cumulată care se situează între 1 și 2 miliarde de euro anual, din care peste 650 milioane de euro pierderi la bugetul României sunt puse pe seama contrabandei cu țigarete. Potrivit aceluiași institut de cercetare de piața, începând cu luna ianuarie a acestui an indicatorii contrabandei pe teritoriul României au crescut exponențial, iar valorile acestor indicatori s-au întors, în timp foarte scurt, la nivelul lunii iunie 2019, nivel la care se situează de peste 10 ani de zile. Trebuie precizat că prin punctul vamal Albița – Leușeni se înregistrează cel mai mare trafic de mărfuri de la frontiera de Est a României, de 100 de ori mai mare decât cel de la Galați, deși acolo este și punct de trecere feroviar. Ca atare, Albița-Leușeni este evaluat ca fiind punctul de tranzit cu cele mai mari volume de mărfuri destinate contrabandei de la frontiera de Est a României. Volumul uriaș de mărfuri în tranzit nu permite controlul amănunțit al fiecărui tir de marfă, întârzierile generate de controlul amănunțit generând daune incalculabile. Cu toate acestea, în mandatul meu de ministru, alături de colegii mei polițiști de frontieră, am reușit să facem ceva cu adevărat important. Ce am reușit noi toți în doar câteva luni, alții nu au reușit în aproape 10 ani de zile! Acesta este adevărul, nu altul. Ne bucură faptul că în ultimul timp despre acest fenomen vorbesc analiști politici și reprezentanți de vază ai societății civile din Republica Moldova”, a punctat el.

Andrei Năstase a afirmat că este obligat de realități să tragă câteva concluzii și să comunice cetățenilor Republicii Moldova ADEVĂRUL despre contrabandă și despre cei care o administrează.

„Ca atare, vreau să fac următoarele precizări. Toată campania de dezinformare și manipulare, derulată în toamna anului trecut, în timpul campaniei pentru Primăria Chișinău, campanie prin care oamenii au fost mințiți, intoxicați cu falsuri că Andrei Năstase a preluat schemele de contrabandă, nu a fost altceva decât parte a războiului hibrid, o manipulare ordinară pe care unii, din păcate, au crezut-o. Imediat după preluarea mandatului de viceprim-ministru și Ministru al Afacerilor Interne am fost la București unde am avut întâlniri cu Ministrul de Interne al României, cu Șeful Inspectoratului General de Poliție, cu Șeful Poliției de Frontieră și am pus bazele unui parteneriat corect si asumat între structurile de poliție ale României și Moldovei, unul dintre obiectivele abordate cu maximă responsabilitate fiind contrabanda de la frontiera de Est a României. Rezultatele angajamentului meu și a partenerilor din România sunt foarte clar relevate de acest raport. De ce aceste cifre au apărut cu relativă întârziere? Deoarece raportările complexe din piață se configurează cu greutate și este nevoie de timp pentru a putea măsura cu obiectivitate astfel de indicatori economici și evalua tendințe pe termen mediu și scurt”, a spus Năstase.

Năstase a mai spus că, pe timpul mandatului său de ministru al Afacerilor Interne, a pus bazele unei corecte și transparente colaborări loiale între instituțiile statului, MAI, SIS, CNA, PG și altele, a militat pentru asumarea unor obiective esențiale pentru eradicarea corupției și contrabandei, iar acest lucru s-a transpus în schimbarea imediată a modului în care colegii săi, polițiștii de frontieră, și-au făcut meseria în toamna anului trecut.

„Așa cum bine se știe, am numit oameni corecți și integri în fruntea unor structuri specializate, structuri care au început să funcționeze în slujba poporului Republicii Moldova. Am militat întotdeauna pentru creșterea capacității de integrare a resurselor comune pe care România și Republica Moldova le puteau folosi pentru abordarea anumitor vulnerabilități, iar aici mă refer, pe lângă contrabandă la proiectele SMURD și multe altele. Toată, dar absolut toată munca mea și a colegilor mei din Ministerul Afacerilor de Interne și din Poliția de Frontieră a fost aruncată la coș, după cedarea puterii executive”, a afirmat Năstase.

Andrei Năstase a mai spus că nu poate, la sfârșitul acestor concluzii, să nu se refere la un alt fals promovat în spațiul public până la isterie.

„Chipurile, de ce Ministerul de Interne și eu personal nu i-am arestat pe contrabandiști, de ce nu i-am dus la închisoare sau nu i-am pus la zid. Vreau să pun punct acestor inepții și să repet – Ministerul de interne a oprit contrabanda, a pornit dosare penale, le-a instrumentat, iar de punerea la pușcărie se ocupă, conform legii și Constituției procuratura și instanțele de judecată. Este adevărat că pe timpul cât eram la Ministerul de Interne contrabandiștii au spălat putina din Republica Moldova. Angajații MAI au primit indicații clare să oprească toate schemele, să nu se supună nimănui decât legii, având totală libertate de acționa legal, în interesul statului. Și asta a fost o abordare comună la nivelul întregului minister condus mine. Acestea fiind spuse și probate cu date oficiale asumate de România prin vocile unor foarte importanți actori economici din domeniu și prin vocea unor generali ai Ministerului de Interne de la București, vă îndemn pe toți să refuzăm să mai acceptăm ca manipularea, minciuna și dezinformarea să ne țină în întuneric”, a conchis Năstase.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților