[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Andrei Năstase: Unde este proiectul PAS-ului, cel cu care a câștigat această majoritate?
23 Octombrie

Andrei Năstase, avocat, fost ministru al Afacerilor Interne, președinte fondator al Platformei Demnitate și Adevăr(DA), în cadrul unui interviu pentru CURENTUL, a vorbit despre situația din țara, despre acțiunile guvernării și pericolele ce planează asupra Republicii Moldova.

Domnule Năstase, cum catalogați la moment situația social-politică în Republica Moldova? 

Republica Moldova nu are niciun proiect de țară în acest moment. Ori de câte ori am candidat, am prezentat oamenilor un proiect. Unul care scria negru pe alb ce urmează se să facă, în cât timp și cu ce resurse. Unde este proiectul PAS-ului, cel cu care a câștigat aceasta majoritate? Dar proiectul Maiei Sandu unde este?

În Republica Moldova, în acest moment, suntem toți captivi unei dictaturi a mediocritatii. După comuniști, au venit la putere hoții, iar acum suntem conduși de incompetenți și incapabili. Toți, fără excepție, sunt niște mincinoși fără scrupule.

Nu există în Republica Moldova o cultură instituțională. Nimeni nu a cheltuit nici măcar un euro și o oră din viața lui, mă refer la oamenii de stat, ca să le explice cetățenilor cum funcționează, în țările civilizate… școala, spitalul, primăria, administrația străzilor etc. Eu am spus în campania pentru primărie că vreau să aduc la Chișinău rețeta succesului administrațiilor liberale din România.

Eu am avut întotdeauna un proiect și acel proiect a fost dus până la capăt. Când am ieșit în stradă, atunci când PAS-ul era la guvernare, am spus că nu mă voi opri până când nu voi convinge oamenii că trebuie să scăpăm de Plahotniuc. Oamenii credeau că sunt nebun, dar așa a fost. Care sunt planurile, proiectele și obiectivele PAS-ului ai ale Maiei Sandu? Nu sunt.

De mai multe ori ați făcut declarații critice la adresa guvernării și la rândul dvs. sunteți criticat pentru aceasta… 

Astăzi, dacă îndrăznești să privești într-un alt mod decât cel agreat de PAS un anumit subiect, ești terminat. Ești rus, ești anti-european. Asta nu-i țară, este un simplu și foarte eficient POLIGON EXPERIMENTAL al propagandei. Eu m-am cam săturat să fiu țintă…

M-am retras, îmi văd de școală și de carte, dar tot nu au loc unii de mine. Întrebare? De ce? Cu ce încurc și pe cine? Răspund tot eu. Cei mai „valoroși” și utili oameni sunt cei vulnerabili. Năstase nu a fost și nu este vulnerabil. Cu el nu se pot construi fel de fel de combinații. CEA MAI MARE SPAIMĂ A PAS-ului, ca și a lui Plahotniuc de altfel, au fost oamenii liberi și cu ceva creier în cap. Astfel de oameni sunt periculoși pentru mincinoși, ipocriți, oportuniști. Restul sunt utili. Întrebare? De ce fel de oameni are nevoie Republica Moldova pentru a părăsi o dată pentru totdeauna starea jalnică în care se află?

Și, atunci, de ce fel de oameni are nevoie Republica Moldova pentru a părăsi această stare jalnică, despre care menționați? 

Pericolul nu este o apă repede curgătoare, gălăgioasă, limpede ca un cristal, o apă de munte. Periculoase sunt apele adânci, stătute, câteodată urât mirositoare. Ce fel de apă este Platforma DA și ce fel de apă este PAS? PAS-ul de astăzi nu este altceva decât tineretul peledemist de ieri.

Ce se va întâmpla dacă, într-o ipoteză deloc improbabilă, tensiunile sociale vor exploda, se vor organiza alegeri anticipate în RM și la putere vor veni socialiștii, Șor și oligarhii? De vină voi fi tot eu? Cine va fi de vină? Care vor fi scuzele? Ori ne prefacem că nu înțelegem, ori suntem complet rupți de orice fel de realitate. Doar în Republica Moldova un politician incapabil și incompetent poate convinge populația că nu a fost vina lui.

PAS-ul este o organizație ocultă, extrem de secretoasă cu mecanismele puterii pe care le administrează astăzi după bunul lor plac. Statul acesta nu poate fi salvat decât prin decizie personală și colectivă că așa nu se mai poate continua.

Când Maia Sandu va pierde cel de-al doilea mandat, dacă va mai candida… va spune că au dat-o jos rușii și propaganda. Țineți minte această afirmație. Niciodată nu va spune că a fost incompetența de a conduce un stat, așa cum trebuia, în favoarea oamenilor și în favoarea parcursului sau spre Europa.

Când vrei să faci ceva cu adevărat, faci. Demisia lui Harunjen…Vrea să facă la fel doamna Sandu cu cei care nu mai au nici tehnic și nici principial în funcții de conducere în RM? Nu, nu vrea! De ce? Nu știu.

Inapoi la arhiva noutaților