„Am fost în permanență promotorul conjugării eforturilor și forțelor democratice, antioligarhice pe o platformă comună, cu o agendă comună ce ar viza atât alegerile prezidențiale, cât și cele parlamentare, anticipate sau ordinare. Am făcut totul ce-mi stă în puteri pentru a determina și alte forte declarate antioligarhice să facă parte din frontul nostru comun”, se spune într-un manifest al liderului PPDA, Andrei Năstase, candidat la funcţia de Preşedinte al RM, făcut public astăzi, transmite CURENTUL.
În opinia sa, „o bună solutie pentru forțele democratice, dar și pentru țară și partenerii de dezvoltare ar fi să transmitem un mesaj de unitate și să mergem în tandem cu Maia Sandu pentru cele două funcții, de Președinte și de Prim-ministru, așa cum sugerează mai mulți formatori de opinie, dar și simpatizanții noilor noastre formațiuni politice, Platforma DA și PAS”.
„Aplicarea mecanismelor multiple de identificare a candidatului la funcția de Președinte, inclusiv a celor matematice, a sondajelor depinde în mare măsură de voința și disponibilitatea fiecăruia dintre noi. Iar atunci când statisticile, sondajele nu ne ajută prea mult, trebuie să recunoaștem onest acest lucru și macar în ultimul ceas să mergem direct la popor. În satele și orașele noastre, la diaspora noastră, eliminată din sondaje, la fel ca și de la alegeri. Cert este că procesul de schimbare în bine, reală și totală a Moldovei poate fi demarat doar de un Președinte puternic, rezistent, un Președinte al poporului. Neacceptarea acestui adevăr evident și ratarea șansei imense, pe care ne-o oferă alegerile prezidențiale, va rămâne ca o pată pe conștiința noastră. Vom fi sortiți să lâncezim în mocirla în care ne aflăm încă ani sau chiar zeci de ani, iar Moldova riscă să devină un teritoriu nepopulat. Nu putem admite un asemenea scenariu”, se spune în manifest.
Andrei Năstase insistă pe ideea că „elitele politice și intelectuale, împreună cu societatea civilă, cu diaspora noastră, trebuie să-și unească forțele și potențialul pentru a stopa degradarea continuă a statului”. „Iar oamenii politici, nu politicienii, trebuie să-și asume responsabilitatea unor decizii importante pentru țară, inclusiv actul confruntării cu un regim dictatorial și antipopular”, mai spune el.
Cristina Pendea