[ X ]
[ X ]
[ X ]
Andrei Năstase: „Spre deosebire de toți politicienii, mi-am respectat și o să-mi respect, în continuare, promisiunea”
21 Octombrie

Lide­rul Par­ti­du­lui „Par­ti­dul Plat­forma Dem­ni­tate și Ade­văr” (PPDA) s-a retras ofi­cial din cursa elec­to­rală. Cere­rea depusă de Andrei Năs­tase a fost aprobată, cu una­ni­mi­tate de voturi, de către mem­brii Comi­siei Elec­to­rale Cen­trale (CEC), în cadrul ședin­ței de astăzi, informează CURENTUL.

Într-o postare pe pe o rețea de socializare, Andrei Năstase a venit cu cîteva precizări vizavi de calitatea sa de mai departe.

„Acum câteva zile, am renunțat la participarea în calitate de candidat la alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Asta, însă, nu înseamnă că am decis să rămân un observator neimplicat în evoluția evenimentelor în această etapă finală şi decisivă a luptei electorale. Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, pe care îl conduc, și eu personal, am decis să alegem o altă formă de participare – să susținem candidatul unic al forțelor antioligarhice, Maia Sandu, care, potrivit sondajelor, are șanse mari să câștige scrutinul”, scrie el.

Totodată, Andrei Năstase a menționat că, în toată perioada de pregătire pentru alegerile prezidențiale, a declarat în repetate rînduri – că pentru el nu sunt importante funcțiile înalte în stat, onorurile, faima și popularitatea.

„Încă în primăvara anului 2016 am promis, în fața poporului, că nu voi admite participarea paralelă în cursa prezidențială a mai multor candidați din partea forțelor antioligarhice. Spre deosebire de toți actorii de pe scena politică din ultimii 25 de ani, mi-am respectat și o să-mi respect şi în continuare promisiunea făcută, iar interesele țării pentru mine sunt mai importante decât cele proprii, sau cele de partid”, mai scrie el.

Potrivit lui, astăzi, misiunea supremă este lichidarea regimului oligarhic-dictatorial și eliberarea Republicii Moldova din captivitate.

„Da, mișcarea noastră, partidul pe care-l reprezint, pot să se mândrească pe bună dreptate că anume eforturile noastre, manifestațiile de protest au făcut ca poporul să-și recapete dreptul de a alege liber președintele. Dar acum, în această scurtă perioadă care a rămas până la ziua votării, nu este nici timp, nici loc pentru ambiții partinice. În condițiile actuale din Moldova, Maia Sandu rămâne singurul candidat victoria căruia poate oferi țării și poporului nostru o șansă la viitor, la libertate și la bunăstare. Răsturnarea dictaturii lui Vladimir Plahotniuc, implementarea unor reforme ferme și salvatoare, curățirea Moldovei de corupție și de criminalii îmbogățiți care au pus mâna pe putere, dar și o politică externă și internă echilibrată – toate acestea reprezintă singura cale de salvare, singura speranță pentru toți cetățenii RM, indiferent de apartenența etnică și socială, de limba de comunicare și de statutul social. Doar victoria candidatului unic al forțelor antioligarhice poate soluționa toate aceste probleme și este în măsură să salveze Moldova de la degradare și pieire. În caz contrar, noi toți, de orice etnie, vom rămâne în sărăcie și umilință, sub tirania plahotniucistă”, a punctat Năstase.

În context, Andrei Năstase s-a dresat cetățenilor: „Știți cu toții că am chemat mereu la solidaritate în lupta antioligarhică, la unirea tuturor cetățenilor, indiferent de naționalitate și limba vorbită. Hegemonia lui Plahotniuc este o tragedie și o rușine pentru noi toți, iar răsturnarea acestui regim autoritar este victoria noastră comună și calea spre un viitor mai bun. Pentru Moldova, în acest moment, nu se pune dilema „cu Europa sau cu Rusia”. Atât timp cât în țară domnesc principalul oligarh și aliații săi, răspunsul va fi mereu simplu: „nici cu Europa, nici cu Rusia, numai cu Plahotniuc”. Doar prin unificarea eforturilor și doar consolidându-ne putem schimba situația și ieși din impas. Victoria candidatului unic Maia Sandu reprezintă salvarea și șansa la o viață mai bună. Orice altă evoluție este fatală pentru toți”, a conchis Năstase.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților