[ X ]
[ X ]
[ X ]
Andrei Năstase: Reiterăm și insistăm asupra necesității stringente de aplicare a Declarației privind capturarea statului, adoptată de Legislativ în iunie 2019
20 Ianuarie

Andrei Năstase, președintele fondator al Platformei Demnitate și Adevăr (DA), a declarat că poziția critică a Platformei DA asupra celor mai stringente probleme nesoluționate calitativ, cu care se confruntă la momentul actual societatea noastră, a provocat un atac mediatic virulent asupra sa, cu încercări concertate de a ne asocia cu grupări politico-criminale sau liderii acestora, susținut de o puternică desemnare pe rețelele de socializare, informează CURENTUL.

„E un virulent linșaj mediatic cu încercări susținute cu bugete întregi de a ne asocia cu grupări politico-criminale sau cu liderii acestora, iar pe rețelele de socializare asistăm la o adevărată invazie a trolilor plătiți pentru a disemina la maximum aceste inepții ale oponenților noștri. Nimic nou, exact ca pe timpul oligarhului Plahotniuc. E o adevărată invazie, precum spunea Umberto Eco. Vom întâlni printre ei și pretinși formatori de opinie aciuați prin străinătăți prospere. Sfătuitorii noștri sunt cei care într-un trecut nu prea îndepărtat au jefuit țară noastră cum au putut ei mai bine, punând la dispoziția structurilor de stat și mafiote rusești sistemul de distribuție a gazelor naturale, sau cel financiar bancare pentru spălătoria de peste 30 de miliarde de dolari. Acești pretinși lideri de opinie dau azi lecții celor sărăciți de prețurile cosmice la gazele naturale, sau lipsa de perspectivă după uriașul jaf bancar prin care au furat din Banca Națională 1 mld. de euro. Aceștia nu au nimic de spus, însă, celor care au tolerat uzurparea puterii de către structurile oligarhice, furturile de miliarde și transformarea țării într-o spălătorie de bani etc.

Ei dau lecții celor care nu au tolerat uzurparea puterii de către structurile oligarhice, nu au tolerat furturile de miliarde, transformarea țării într-o spălătorie de bani și au ieșit în stradă”, a spus politicianul.

Potrivit fostului ministru, „tentativele disperate ale acestor indivizi și structuri afiliate sau nu guvernării, demonstrează, o dată în plus, frica patologică față de Platforma DA, de coeziunea, experiența și capacitatea noastră de a apăra în continuare cetățenii și nevoile lor, atât prin activități masive de ordin civic, cât și în plan legislativ, guvernamental sau în cel al administrației publice locale. Oamenii acestei țări cunosc întreaga istorie a Platformei DA, născută în sânul poporului, la protestele masive, drept alternativa pro europeană și națională structurilor politice cleptocrate și oligarhice, care sub paravanul integrării europene au capturat în totalitate instituțiile statului.”

„Parcurgem astăzi un context similar de agravare a situației social-economice și politice din țară. Multitudinea greșelilor în lanț comise de actuala guvernare ca urmare a incompetenței și oportunismului, a ignorării specificului Republicii Moldova, cu toate avantajele și dezavantajele oferite de acesta, neglijând interesele vitale ale cetățenilor țării, dar și o serie de acțiuni criminale, capcane întinse de guvernările anterioare, toate acestea conduc la riscuri majore de securitate națională și siguranță a fiecărui cetățean în parte.

Tot mai mult și mai mult crește dezamăgirea oamenilor, este tot mai mult și mai mult pus sub semnul întrebării atât vectorul european, cat și calitatea Republicii Moldova ca stat de drept.

Amintesc, același lucru se întâmpla și în 2014-2016. Guvernarea oligarhică, prin corupție, hoție, incompetență și oportunism reușise sa ducă sprijinul popular pentru vectorul european de la 73% la 37%. Dacă crede cineva că schimbând cu locul termenii, punându-și în valoare oportunismul și incompetența, lucrurile se vor schimba în bine, greșește amarnic. Calitatea vieții, nivelul de trai al populației scade de la o zi la alta. Haosul și disperarea, sărăcia vor pune stăpânire pe țară dacă cei de la guvernare nu iau atitudine, vor ignora în continuare nevoile și grijile oamenilor, propunerile venite de la mediul de experți, de la reprezentanții bine intenționați ai societății civile, ai opoziției extraparlamentare.

Sper să audă și guvernanții, și cei cu care aceștia au decis să facă ping-pong politic și geopolitic pentru a distrage atenția de la adevăratele probleme ale oamenilor din Chișinău, din întreaga țară și din diasporă, de la rădăcinile acestor probleme, de la soluțiile adesea nu tocmai populare, dar care trebuie asumate, indiferent dacă au făcut sau nu parte din imensele lor promisiuni electorale. Platforma DA se află azi în opoziție constructivă și activă față de guvernarea actuală și față de primarul Ceban, este alternativa calitativă și competentă a acestora și pledează categoric pentru integrarea europeană de facto și apropierea reală de România, dovadă elocventă constituind-o numeroasele înfrățiri promovate și susținute cu succes și în Consiliul Municipal Chișinău, dominat de o fracțiune de socialiști, cu un primar socialist”, a menționat Andrei Năstase, într-o postare pe Facebook.

Politicianul a remarcat că Platforma DA nu a avut și nu va constitui niciodată alianțe formale sau informale cu forțe politice oligarhice, antieuropene și antinaționale, nici la nivel național, nici la nivelul Capitalei.

„Preocuparea noastră e să realizăm programele și promisiunile noastre făcute oamenilor, chiar mai mult decât ne oferă azi aflarea noastră în opoziție. Dezvoltarea Capitalei și a țării în întregime e preocuparea noastră și nu alianțele politice. Platforma Demnitate și Adevăr pledează pentru corectarea drastică a modului de guvernare la nivel central și local prin realizarea rapidă și palpabilă a tuturor promisiunilor electorale. De dezvoltare și reparații capitale avem nevoie, nu de cosmetice, de fațadă. Apropo, fațada Primăriei stă să cadă, iar circul lui Ion Ceban cu transferul administrației în altă clădire și reparația edificiului actual a plecat. Acum altfel de circ ni se oferă. Am observat de curând cu toții poziționarea partenerilor politici și de anulare a unor alegeri democratice sub bagheta lui Plahotniuc, Dodon și Ceban. Ei bine, parafrazând citatul celebru al savantului Lavoisier și aflând amuzat cum se poziționează Igor Dodon față de noua găselnița politică a lui Ion Ceban și patronii lor externi, spun doar atât: În cazul socialiștilor, nimic nu se pierde, totul se transformă și trebuie cumva câștigat. Așa că, abordarea politicianistă a lui Dodon de tipul „nu-i al nostru, îi doar al lui, dar mai vedem, că încă nu-i partid, iar dacă și când va fi…” nu face altceva decât să mai confirme încă o dată, dacă mai era nevoie, că politicul moldovenesc nu este decât ceea ce a fost în ultimii 15 ani. O faraonică piramidă de oportunism care macină societatea noastră până în cele mai mici detalii. Cu alte cuvinte, dacă va fi bine pentru ei, această pseudo alternativă va fi și a socialiștilor. Dacă nu, însă, a fost doar a lui Ceban și a patronilor săi din Est. Asta trebuie înțeles foarte bine din toată această nouă poveste de adormit copiii. Ca să fie foarte clar pentru toată lumea care face un minim efort pentru a desluși mecanismele care ne țin încă ostaticii propriilor noastre emoții și percepții despre realitate, trebuie să postulăm o stare de fapt. Ivan Ceban, Igor Dodon și toți cei asemenea lor, sunt împreună, vor rămâne la fel de uniți și nu își vor schimba niciodată năravul, indiferent de ambalajul public și politic pe care îl vor împrumuta cu maxima ușurință ori de câte ori situația o va cere. Nu uitați, dragi prieteni, în cazul socialiștilor, nimic nu se pierde, totul se transformă și trebuie cumva câștigat”, a mai spus ex-ministrul.

Referindu-se la guvernare, Andrei Năstase a spus că, la nivel central, au cerut și vor cere în continuare implementarea reformelor veritabile și tragerea la răspundere a reprezentanților regimurilor oligarhice, care au furat țara în toata perioada Independenței.

„Reiterăm și insistăm asupra necesității stringente de aplicare a Declarației privind capturarea statului, adoptată de Legislativ în iunie 2019, și curățarea instituțiilor statului la nivelul conducerii.

Noi condamnăm orice tentativă de destabilizare a țării în scopuri revanșarde și de interese politice meschine, fiind în continuare dispuși să oferim expertiză și soluții pentru o corectă, constituțională și euroconformă reformare a justiției, pentru combaterea corupției, pentru dezvoltarea social-economică a țării, monitorizarea prețurilor și combaterea abuzurilor monopoliștilor, susținerea producătorilor autohtoni și a agricultorilor, soluționarea crizelor energetice și sanitare, sporirea securității statului, elaborarea strategiei corecte și eficiente în raport cu Transnistria, descentralizarea reală a țării și reforma administrativ-teritorială, protecția mediului, promovarea valorilor creștine și familiale etc. Bineînțeles, nu cu de-a sila”, a conchis el.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților