[ X ]
[ X ]
[ X ]
Andrei Năstase: Politica guvernării este menită să sprijine importatorii de inputuri și companiile gigantice
30 Noiembrie

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase susține că Guvernul propune majorarea TVA de la 8 la 12% pentru producția agricolă primară și micșorarea TVA pentru inputuri în agricultură de la 20 la 12% ca parte a politicii fiscale. Pe de altă parte, declară că consecințele reale ale acestei măsuri sunt dezastruoase, informează CURENTUL.

Astfel, politicianul spune că micșorarea TVA la inputuri nu garantează micșorarea prețurilor la fertilizanți, pesticide și semințe, iar bugetul are doar de pierdut, peste 200 mln. Lei.

La fel, potrivit lui Năstase, majorarea TVA pentru producția agricolă ar însemna creșterea poverii fiscale pentru fermieri, estimate în suma de minimum 88 mln. Lei.

„Agro-holdingurile, cele care exportă producția agricolă, sunt cele care de câștigat cel mai mult în urma creșterii restituirii TVA de la 8 la 12%; Industria de procesare rămâne a fi discriminată, având TVA de 20%”, puntează liderul.

Deci, după cum susține Năstase, politica guvernării este menită să sprijine importatorii de inputuri și companiile gigantice, cele care exportă materia primă brută: „În schimb, crește presiunea fiscală asupra gospodăriilor mici și mijlocii, care și așa au suferit enorm în acest an din cauza secetei. Celor cu resurse le va fi și mai bine, iar fermierii mici și medii o vor duce și mai greu”.

„Platforma DA este fermă împotriva acestor măsuri și cere Guvernului să vină cu propuneri care chiar să-i ajute pe fermierii mici și medii. Dacă nu vor și dacă vor continua să nu le pese de agricultura Moldovei, noi vom veni cu măsurile corecte în Parlament. Vom face vocea tuturor agricultorilor auzită în forul legislativ suprem al țării”, a conchis Năstase.

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților