[ X ]
[ X ]
[ X ]
Andrei Năstase: Nu accept confiscarea și compromiterea ideii de aderare europeană
11 Iulie

Andrei Năstase, fost ministru al Afacerilor Interne, pretendent la funcția de Președinte al țării, a constatat că “în cei aproape patru ani de mandat ai Maiei Sandu și trei ani de guvernare majoritară anPAS, partidul prezidențial a avut controlul deplin asupra instituțiilor guvernamentale și de reglementare, cu șefi loiali la SIS, CNA, Procuratura Generală, instanțele de judecată, CSM, CSP și altele. Deși se aștepta ca guvernarea să aducă schimbări majore, realitatea arată o situație descurajantă, cu date statistice care reflectă o evoluție negativă a țării”, informează CURENTUL.

El a spus că, întrebarea firească pe care ar trebui să ne-o punem cu toții este: trăim mai bine, am înregistrat progrese semnificative, și-au respectat guvernanții promisiunile.

În cadrul unui live pe Facebook, Andrei Năstase a declarat:

“Promisiunile de a lupta împotriva corupției și contrabandei nu s-au materializat, contrabanda crescând cu peste 50%, iar corupția dând în floare. Sărăcia absolută a crescut cu aproximativ 10 puncte procentuale, ajungând la peste 30%. Populația îmbătrânește accelerat, vârsta medie ajungând la 41,5 ani în 2024, față de 40,5 ani în 2023.

Migrația a atins niveluri istorice, iar natalitatea este la minimul ultimilor 200 de ani, cu doar 24.000 de nou născuți în 2023, cu 11% mai puțini copii decât în 2022. O CIFRĂ ABSOLUT CATASTROFALĂ! De asemenea, Moldova a înregistrat cel mai mare preț la gazele naturale din Sud-Estul Europei, cetățenii și agenții economici plătind tarife mult mai mari decât prețul de achiziție, ceea ce a afectat grav economia și nivelul de trai al populației.

Produsul Intern Brut (PIB) în 2024 este prognozat să crească modest cu 2%, după fluctuații majore în anii anteriori. PIB-ul actual este la doar 74,8% din nivelul din 1989, una dintre cele mai slabe performanțe din spațiul ex-socialist. Salariile au avut o evoluție fluctuantă, cu o putere de cumpărare similară cu cea din 2020. Inflația a fost foarte ridicată, cu un maxim de 34% în trimestrul III din 2022.

În agricultură și industrie, valoarea producției este sub nivelul anului 2021, iar sectorul construcțiilor și transportul de mărfuri sunt în declin. Exporturile au scăzut, iar relațiile comerciale cu regiunea separatistă de pe malul stâng al Nistrului s-au intensificat, salvând practic economia regiunii separatiste.

Deficitul bugetar a crescut, iar guvernul se împrumută masiv pe piața internă, plătind dobânzi mari. În iulie 2023, datoria guvernului a depășit 100 de miliarde de lei, cu 25 de miliarde mai mult decât în momentul preluării guvernării, ceea ce îndatorează și mai mult generațiile viitoare.

Peste 200 de mii de oameni au plecat în ultimii 3 ani. Oamenii pleacă afară din țară și nu mai revin, pentru că sărăcia deja e mult prea multă și pare că țara nu are viitor! Avem mii de hectare de pământ nelucrate. Nu avem politici de încurajare a agricultorilor, a oamenilor de afaceri și efectul se vede. Fără o economie normală nu putem avea grijă nici de populația vulnerabilă, de bătrâni și de copii.

În justiție, domeniul în care guvernanții au promis că vor face reformele necesare, avem un haos. Oamenii realizează că justiția a trecut dintr-o tabără politică în alta și nu au încredere în actul de justiție.

Educația? Se închid școli, numărul studenților este de la an la an mai mic.

Sănătate? Se moare cu zilele, sistemul de sănătate e la pământ.

Sunt și realizări și mi se pare corect să vorbim și despre ele, dar cu realism și fără să le umflăm cu pompa așa cum face guvernarea”.

El a mai spus că “au început discuțiile privind aderarea la UE. Am avut un context istoric care ne-a ajutat și un avocat dincolo de Prut, România, care mereu a împins lucrurile la Bruxelles.

Războiul crud declanșat de Rusia împotriva Ucrainei ne-a dat șansa să pornim procesul de aderare. Acesta este adevărul. Liderii politici nu au făcut decât ceea ce ar fi făcut orice lider pro-european, au semnat cererea”.

“Nici PAS, nici Maia Sandu nu dețin monopolul curentului pro-european, deși lor așa le place să spună în toate cancelariile. Vor să confiște acest proces, purtându-se imoral și incorect față de toate partidele pro europene, față de toți cetățenii care își doresc aderarea la UE, dar nu accept confiscarea și compromiterea ideii de aderare.

Au primit miliarde de euro din Uniune. Dacă facem un calcul, am vedea că pentru fiecare moldovean, Vestul a alocat o sumă în valoare de 50.000 euro. Au intrat mulți bani, dar nu știm ce s-a făcut cu ei. Orice putere politică din Occident ar prezenta un raport. Cât s-a cheltuit pe fiecare domeniu în parte. Unde sunt banii veniți, guvernare!

Toate aceste lucruri ar trebui judecate la această oră de bilanț a celor trei ani de aflare la putere. Guvernarea PAS în frunte cu președinta este datoare să vină cu un raport complet. Știm că nu vor veni decât cu anunțuri propagandistice, că totul va fi bine!”, a mai menționat ex-ministrul.

În context, Andrei Năstase a spus: “Dragi cetățeni, Judecați voi, ce vi s-a promis, ce ați așteptat de la această guvernare și ce ați primit. Ați oferit suportul vostru, ați votat, diaspora a stat la cozi infernale pentru a alege. Am primit de la guvernați pe cât am investit noi?

Am investit încredere, speranță, muncă și efort. Ei s-au achitat de promisiunile făcute?

Judecați și acționați!”.

Inapoi la arhiva noutaților