[ X ]
[ X ]
[ X ]
Andrei Năstase: Mă închin în fața tuturor celor care au suferit și au suportat calvarul deportărilor
6 Iulie

Platforma Demnitate și Adevăr susține că, „6 iulie este o zi în care memoria se îndreaptă spre victimele celui de-al doilea val al deportărilor staliniste, în care zeci de mii de locuitori ai Basarabiei și Bucovinei de Nord au fost ridicați de la casele lor și duși în necunoscut”, informează CURENTUL.

Președintele Platformei DA, Andrei Năstase, deputați și membri ai formațiunii au depus flori cu acest prilej dramatic la Monumentul celor care au suferit atunci.

„Nici acum nu cunoaștem cifra exactă a celor smulși fără milă din inima vieții lor pașnice în cele trei valuri tragice de deportări. În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949 a început așa-zisa operațiune „Iug” sau al doilea val (cel mai mare și mai atroce!) al strămutărilor forțate a „chiaburilor, foștilor moșieri, marilor comercianți” etc. precum și a familiilor acestora. Altfel spus, deportarea a zeci de mii de oameni gospodari, muncitori, cu credință în Dumnezeu și neam. Au fost urcate cu forța în vagoanele pentru vite inclusiv familii care aveau 7-8 și chiar 14 copii! Un pahar cu apă pe zi și ceva pește sărat – atât aveau șansa să consume cu toții în condițiile inumane în care mureau sufocați și bolnavi. Ce soartă crudă, ce soartă barbară am avut ca neam! De câte ori ascult mărturiile oamenilor care au trecut prin colimatorul regimului stalinist, mă întreb cum a fost posibil să încapă atâta suferință în poporul acesta și, totuși, să-i supraviețuiască. Tocmai de aceea nu înțeleg și nu voi înțelege niciodată cum poți să-l faci să sufere în continuare, furându-l, supunându-l genocidului social și economic, cum poți să continui să-l alungi de acasă, stimulând fariseic exodul…

Mă închin în fața tuturor celor care au suferit și au suportat calvarul deportărilor și astăzi, depunând flori împreună cu colegii mei, la monumentul ridicat în memoria și cinstirea victimelor, mi-am promis a câta oară să nu cedez orice ar fi: istoria nu se uită, istoria este piatra de temelie a unui viitor mai bun, clădit cu mare respect și recunoștință pentru toți acei care au dus-o pe umerii proprii cântându-și în surdină dorurile, plângându-și morții, ridicându-se din nou și din nou din cenușă, în speranța purificatoare că toate chinurile se vor termina odată și odată. DA, se vor termina. Aveți încredere, cu #DA!SE POATE!”, a spus Andrei Năstase.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților