[ X ]
[ X ]
[ X ]
Andrei Năstase: M-a întrebat o jurnalistă ce este un „deontolog contextual”. Răspund și pentru ea, și pentru toți cei care au cea mai mică neclaritate…
23 Iulie

„M-a întrebat o jurnalistă ce este un “deontolog contextual”. Răspund aici, și pentru ea, și pentru toți cei care au cea mai mică neclaritate în acest caz”. Declarația a fost făcută de Andrei Năstase, liderul Platformei DA, pe o rețea de socializare, informează CURENTUL.

El a spus că, „deontologul este cel care studiază deontologia, știință a eticii care studiază normele și obligațiile specifice unei activități profesionale. Despre etică este vorba despre nimic altceva!”

„Ei bine, atunci când etica politică sau jurnalistică devine anexa unor contexte, indiferent de care, putem constata cu ușurință că mulți, prea mulți dintre cei care astăzi pozează în spațiul public drept pricepuți mânuitori ai eticii ca formă supremă de agregare a activității și reputației lor publice, AU PĂRERI DIFERITE ÎN CONTEXTE SIMILARE.

Acești oameni, pe care eu i-am numit “deontologi contextuali”, vor avea întotdeauna păreri diferite, în funcție de interesul lor punctual, personal sau de grup, la o anumită etapă a evoluției lor publice, jurnalistice sau politice.

Acești oameni, care prin abordările lor, lipsite de esență, inconstante și extrem de periculoase, mânuiesc emoții și percepții colective, sunt extrem de vocali și aproape imposibil de combătut!

“Deontologul contextual”, doamna Mariana Rață și dragii mei prieteni, este individul care se va dezice într-o clipită de cuvântul, ideile și abordările sale anterioare dacă interesul său personal sau al stăpânilor lui va reclama acest lucru.

“Deontologul contextual”, la fel ca și politicianul contextual, nu este altceva decât un fățarnic, un oportunist, un individ neasumat, lipsit de principii, bun “mânuitor” de false povești despre bine sau despre rău, un critic foarte exigent al tuturor celor care, prin acțiunile lor, le pun în pericol interesele sau planurile pe care acesta le execută în sprijinul stăpânilor săi sau în propriul beneficiu.

“Deontologul contextual” este unul dintre principalii actori ai propagandei, ca formă continuă a războiului hibrid, indiferent dacă acesta este finanțat din Est sau din Vest!”, a scris Năstase.

Liderul Platformei DA a mai spus: „Măsurați vorbele și abordarea recentă a profesorului Boțan, ale cărui opinii nu le împărtășesc neapărat în totalitate! Domnul profesor Boțan este o prezență publică deloc ostilă eticii, deontologiei. Dimpotrivă! Este consecvent și asumat! Extrem de constant în abordări, fortificat până la detaliu din punct de vedere al opțiunilor și angajamentelor sale publice! Are cineva altă părere? Nu cred! Apoi, după această sumară evaluare, folosiți cu încredere comparația! Personajele identificate la celălalt capăt al conduitei publice sunt, dragii mei prieteni, deontologii contextuali”.

„Sunt prea mulți, nu-i numesc, este foarte probabil să omit câteva nume, iar aceștia, cum altfel, s-ar “năpusti” din nou asupra mea și a colegilor mei. Dar, aproape că nu mai contează, indiferent ce voi face deja știu ce urmează!

Cu sprijinul oamenilor, vom câștiga alegerile prezidențiale, iar toate lucrurile rele din Republica Moldova se vor schimba în bine! Știu, aceasta este marea îngrijorare a “deontologilor contextuali” și a stăpânilor acestora!

Da, au toate motivele să fie îngrijorați, lucrurile se vor schimba în profunzimea lor!

Aveți încredere! Împreună vom învinge!”, a conchis politicianul.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților