Andrei Năstase, președintele fondator al Platformei Demnitate și Adevăr (DA), în discursul susținut în cadrul Congresului extraordinar al formațiunii, a declarat că, de la 5 februarie 2017, data la care a avut loc al doilea Congres Extraordinar al Platformei Demnitate și Adevăr, „au trecut alți ani plini de evenimente remarcabile, luptă asiduă, fără precedent, pentru scoaterea din captivitatea oligarhilor a Republicii Moldova. Zeci și sute de proteste, continuare a celor de până în 2017, inclusiv împotriva votului mixt, în apărarea independenței presei, în primul rând a Jurnalului, împotriva nedreptăților sociale etc. Dezvoltarea unor relații fraterne, sincere și eficiente cu partide politice de sorginte democratică din România și din întreaga UE, colaborarea cu instituțiile europene de la Strasbourg, Bruxelles, chemarea la unitate și reforme veritabile acasă au constituit prioritățile mele politice”, informează CURENTUL.
Politicianul a subliniat că Platforma DA e partidul care a fost admis în PPE într-un termen record de la depunerea cererii.
„Activitatea Platformei DA s-a deosebit mereu prin relația strânsă dintre organismele centrale ale formațiunii cu echipele locale: consilierii și primarii. Tocmai la solicitările lor, fracțiunea Platformei DA din Parlament a făcut posibilă alocarea de resurse de investiții capitale în valoare de circa 30 mln lei pentru 60 de primării. Mă bucur să ne reamintim cu toții că exact în această sală a fost constituită acum doi ani Liga Aleșilor Locali”, a remarcat el.
Cu privire la realizările obținute, Andrei Năstase a menționat: „Cred că cea mai mare realizare a noastră este modul în care am confruntat oligarhia, crima, nedreptatea, cum ne-am manifestat curajul, demnitatea, onoarea, determinarea. Astfel, am reușit să învingem în scrutine electorale atunci când nimeni nu credea că se poate. Astfel am ajuns a fi respectați de partenerii noștri de dezvoltare, astfel am ajuns a fi membru observator al Partidului Popular European de unde obținem expertiză, suport și viziune. Dacă ne referim la valoarea noastră politică, putem spune cu toată responsabilitatea și fără falsă modestie că echipa Platformei Demnitate și Adevăr din Parlament a livrat cele mai bune rezultate nu doar din legislatura trecută, ci din toată istoria parlamentarismului din Republica Moldova, astfel încât într-un termen restrâns au fost abordate cu profesionalism cele mai importante domenii ale societății noastre.
În perioada în care a fost reprezentată în Parlamentul Republicii Moldova, Platforma Demnitate și Adevăr a avut cea mai activă fracțiune, a elaborat și prezentat plenului cel mai mare număr de inițiative legislative și a obținut victorie în aproape toate sesizările sale la Curtea Constituțională.”
Andrei Năstase a spus, totodată, că de-a lungul timpul deciziile sale atât de vehement comentate, au fost ulterior validate de timp ca fiind corecte și necesare. „Da, foarte probabil, Platforma DA nu a încasat beneficii politice ca urmare a unor decizii luate de mine ca președinte al acestui minunat partid. Și, știți de ce? Pentru că nu despre asta a fost vorba atunci când a fost înființată Platforma DA, mai întâi ca mișcare civică, mai apoi ca partid politic. Nici o secundă nu a fost vorba despre ce fel de beneficii politice se vor obține, de Platforma DA sau de vreunul dintre membri săi.
Dacă greșesc, cer să fiu corectat. Și atunci, deciziile luate de mine, au avut dragii mei, întotdeauna, alți beneficiari. Oamenii poporului nostru”, a spus președintele fondator.
Fruntașul Platformei DA a mai spus că, astăzi, după niște ani în care a înțeles atât de multe lucruri, în primul rând acela că în Republica Moldova politica îi modelează pe oameni și nu oamenii fac politica, are responsabilitatea deciziilor care privesc în mod direct și indirect Platforma Demnitate și Adevăr.
„Pe mine, politica moldovenească nu m-a modelat și nu va reuși niciodată să facă acest lucru. Acolo unde este vorba despre dreptate și justiție, iar în acea încăpere mă voi afla și eu, politica și beneficiile acesteia nu vor încăpea. Așa a fost dintotdeauna, așa va fi mereu”, a spus politicianul.
Fostul ministru de Interne a mai comunicat că a înțeles, în acești ani petrecuți în actuala politică din Republica Moldova, că „atunci când este vorba despre politica moldovenească, nu mai încape niciun cuvânt despre DREPTATE și JUSTIȚIE. Mai mult, acolo unde apare politica, acolo unde apar interesele de grup sau personale, nu mai este loc pentru ADEVĂR și DEMNITATE.”
„Am înțeles atât de multe și atât de dureroase lucruri pentru un popor necăjit ca al nostru, iar pentru mine povara trecerii acestora sub compromisul tăcerii este prea mare. Nu pot permite să rămânem în continuare captivi actualei paradigme politice din Republica Moldova.
În ultimii 2, 3 ani, am fost acuzat în repetate rânduri, de cine vreți și de cine nu vreți, că nu știu să fac politică. M-au acuzat de acest lucru actualii „foști parteneri”, cei care conduc astăzi Republica Moldova, competitorii mei politici, jurnaliștii, comentatorii și analiștii politici. Toți, aproape toți, fără excepție, mi-au repetat în toți acești ani, „Andrei, nu așa se face politică!”. Câtă vreme Andrei nu a fost o țintă cu predilecție pentru propaganda plătită din Est și din Vest, Andrei făcea bine. Ieșea alături de sute de mii de oameni în stradă, sigur, cu ajutorul vostru, al oamenilor nemaipomeniți din Platforma DA și câștiga pe vremea lui Plahotniuc Primăria Chișinău. Când lucrurile s-au schimbat și pe scena marilor proteste naționale au urcat lângă oamenii Platformei și lângă Andrei alți oameni, „Andrei nu mai făcea bine ce făcea!”. „Andrei nu se mai pricepea să facă politică!”. Așa a început tot ceea ce astăzi se întâmplă deja”, a mai spus el.
Andrei Năstase, referindu-se la alegerea noului președinte, a menționat: „Există o competiție, lucru extrem de prețios într-o lume a politicii care, așa cum bine știți, este caracterizată de lipsa unei competiții reale între idei, programe și soluții. La noi, în Platforma DA, această competiție există și mă bucur foarte mult de acest lucru. În mod cu totul paradoxal, dar anume această competiție ne poate asigura unitatea în viitor, lipsa ei ne-ar fi compromis dorința noastră sinceră de consolidare a partidului. Le doresc succes celor doi candidați pe care îi cunosc atât de bine, iar pe voi toți vă îndemn să votați așa cum vă îndeamnă conștiința. Repet, așa cum vă îndeamnă conștiința, nu rugămintea unui prieten, de oriunde ar fi acesta.”
„Este extrem de important ca după aceste alegeri partidul nostru să rămână unit și să fie și mai puternic după acest exercițiu democratic. Este obligatoriu ca acest partid minunat să nu fie băgat niciodată în buzunarul nimănui, lucru care nu s-a întâmplat pe timpul mandatului meu. Noul președinte și noua conducere a Platformei Demnitate și Adevăr trebuie să asume independența totală a partidului nostru față de orice entitate politică sau financiară de aici, din Moldova, sau de oriunde de pe acest Pământ”, a subliniat președintele fondator, adăugând că, condiția obligatorie pentru garantarea viitorului Platformei Demnitate și Adevăr este păstrarea identității civice și politice.
În context, el a mai spus: „De mâine, va fi nevoie de la fel de multă maturitate politică, înțelepciune, de curaj, de multă și multă muncă și infinită determinare. Vom avea nevoie de lideri care să ducă mai departe misiunea noastră istorică și să ne reprezinte cu prestanță, echilibru, înțelepciune și viziune. Partidul are nevoie de continuitate, de unitate, nicidecum de experimente, orgolii sau frustrări personale etalate pe rețelele de socializare.
Avem toți loc aici. Și unii și alții. În Platforma DA este loc pentru și mai mulți, de aici, de acasă, și din Diaspora. Avem toți câte ceva de spus și câte ceva de făcut. O personalitate nu trebuie să excludă pe alta, iar o viziune, fie ea și a președintelui, nu trebuie să elimine o altă abordare, așa cum o condiție ultimativă nu poate decât distruge spiritul unui grup, nicidecum să-l unească, să-l consolideze.”