[ X ]
Andrei Năstase: Introducerea votului electronic la ședințele CMC și transmiterea on-line a ședințelor comisiilor ar avea un impact major asupra gradului de transparență
23 Iulie

Fracțiunea Platforma Demnitate și Adevăr din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a înaintat, astăzi, în ședință, un proiect de lege cu privire la modificarea și completarea unor acte legislative în vederea implementării procedurii de vot electronic, informează CURENTUL.

Liderul fracțiunii, Andrei Năstase a spus că, în contextul dezvoltării tehnologiilor informaționale, a rolului sistemelor informaționale în procesul de dezvoltare durabilă, dar și în asigurarea transparenței proceselor decizionale, necesitatea utilizării votului electronic drept mijloc de vot în asigurarea procesului decizional, atât la nivel central cât și la nivel local devine stringentă, în special dacă facem referire la obiectivele trasate în documentele strategice ce țin de edificarea societății informaționale, prevăzute în Strategia Națională „Moldova electronică”.

„Actualmente, pe fundalul crizei pandemice, capacitatea de vot a aleșilor locali este limitată, vulnerabilizată, procesele decizionale devenind tot mai greu de înfăptuit, fiind blocate adesea din cauza lipsei unor consilieri de la ședințelor plenare. Mai mult decât atât, aceste impedimente viciază principiul transparenței în cadrul procedurii de vot. Un alt argument pentru implementarea sistemului de vot electronic este dreptul fiecărui consilier de a vota așa cum consideră el personal de cuviință, fără a i se impune o decizie comună. Votul întregii fracțiuni, practicat de o manieră aproape abuzivă, exprimat de liderul fracțiunii, contravine Regulamentul-cadru privind constituirea și funcționarea consiliilor locale și raionale, iar lipsa transmisiunii on-line a ședințelor comisiilor de specialitate limitează accesul cetățenilor la informație. Reieșind din practica internațională, inclusiv a unor instituții europene (Parlamentul European), ne propunem eliminarea vidului legislativ pe subiectul dezbătut prin modificarea și completarea actelor legislative, astfel creând un cadrul legal privind introducerea votului electronic în cadrul ședințelor Consiliului municipal Chișinău și transmiterea on-line a ședințelor comisiilor de specialitate a Consiliului municipal Chișinău. Acest demers este îndreptat spre asigurarea transparenței și a eficientizării procesului decizional al CMC și va contribui la edificarea unei societăţi informaţionale în asigurarea procesului de dezvoltare umană durabilă. O privire de ansamblu asupra experienței europene asupra votului electronic, ne permite să generalizăm 2 tipuri optime de sisteme de vot electronic. Recunoașterea prin retină si amprentă sunt variante alternative de vot electronic, dar din cauza costurilor mari de implementare,momentan nu este cazul să ne referim la acestea”, a spus Năstase.

Potrivit lui, „votul electronic poate fi exercitat prin utilizarea:

1.Butonului (cel mai ieftin, însă exista riscul fraudării votului prin votarea de către persoane terțe);

2.Cartelei (consilierul primește o cartelă personalizată, pe care o introduce în dispozitivul de vot ca să poată participa la votare. Și în acest caz există riscul exercitării votului de către o altă persoană, însă riscul este mai mic).

Prin urmare, ținând cont de condițiile actuale, în mod special de aspectul financiar, dar și de prevederile legislației naționale cu privire la semnătura electronică și documentul electronic, avem posibilitatea să alegem între (I) votarea prin apăsarea butonului sau (II) votarea cu cartela”, a punctat el.

Andrei Năstase a mai spus că, implementarea prevederilor acestui proiect presupune necesitatea de a aloca mijloace financiare din bugetul local, valoarea cărora poate fi estimată ulterior și nu cred că va constitui o sumă mai mare decât pentru alte investiții mai puțin importante pe timp de pandemie. Însă impactul introducerii votului electronic pentru organizarea și desfășurarea ședințelor CMC va fi cu siguranță extrem de benefic.

„Doar câteva aspecte ale acestuia:

– va asigura cvorumul ședințelor, cu posibilitatea participării aleșilor la procesul de vot de la distanță;

– va asigura transparența votului;

– va garanta dreptul fiecărui consilier de a vota personalizat și nu neapărat în cadrul votului colectiv, cu excluderea votului pentru întreaga fracțiune practicat acum, exprimând de regulă opinia liderului fracțiunii;

– va extinde practicile democratice și va eficientiza procesul de guvernare prin utilizarea mijloacelor electronice;

– va responsabiliza aleșii locali față de societate prin fiecare vot exprimat;

– va crește gradul de încredere la fiecărui cetățean şi a societății în procesul decizional al CMC;

– va contribui la stabilitatea procesului decizional, prezența la vot a aleșilor fiind asigurată, inclusiv de la distanță;

– va contribui la dezvoltarea culturii informaționale a societății, și altele.

Deci, totalizând cele spuse, introducerea votului electronic la ședințele Consiliului municipal Chișinău și transmiterea on-line a ședințelor comisiilor de specialitate a Consiliului municipal Chișinău ar avea un impact major asupra gradului de transparență a ședințelor CMC precum și a comisiilor de specialitate. Cetățenii vor putea să se informeze despre subiectele și modul în care acestea sunt puse în discuție de către consilieri și vor cunoaște explicit modul în care aceștia au votat. Aceste elemente vor conduce indiscutabil la creșterea calității deciziilor luate și a responsabilității fiecărui consilier. Dacă nu avem capacitatea de a moderniza activitatea CMC, cum vom moderniza Chișinăul? Răspunsul onest al fiecăruia dintre noi la această întrebare va determina și modul în care veți vota inițiativa noastră!”, a mai spus Năstase.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților