Andrei Năstase, ex-ministru al Afacerilor Interne, pretendent la șefia statului și fost coleg de bloc politic cu Maia Sandu, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, a reiterat invitația sa către șeful președintele țării, Maia Sandu – la dezbateri pe tema democrației, subliniind că „cetățenii noștri merită un președinte care nu se teme de dezbateri și care nu se ascunde de oameni”. În acest sens, politicianul a depus astăzi și un demers oficial la Președinție, dar și a anunțat că, lunea viitoare, 12 august, o va aștepta pe scările Președinției, la ora 11.00.
În cadrul conferinței, el a spus că a venit astăzi, la Președinție, pentru a aborda 3 teme esențiale pentru o democrație reală în Republica Moldova.
„Aceste teme pot fi transformate în realitate printr-o colaborare reala între oamenii de bună credință, instituții și președintele țării. Acesta este motivul pentru care o invit pe doamna președintă Maia Sandu aici, pentru a dezbate în spirit european și occidental și pentru a găsi cele mai bune soluții pentru Republica Moldova și oamenii săi, de acasă și din diasporă. Poporul care a ales-o, cetățenii care au votat-o, au nevoie de această dezbatere între doi oameni care au adus Moldova pe calea europeană.
Eu cred că acest drum european al Moldovei trebuie să fie strâns legat de democrația reală, iar aceasta înseamnă dialog, dezbatere și colaborare, inclusiv între guvernare și opoziție, atunci când primează interesul național. Te invit, Maia, să vii aici, alături, să vorbim despre soluții reale pentru oamenii reali, pentru toți cetățenii Moldovei! Nu te eschiva precum o făcea Igor Dodon! Asumă-ți dialogul. Nu lăsa ca, între tine și noi, cetățenii, rețelele de socializare să mijlocească mesajele importante pentru țară și oamenii săi. Te voi cita, Maia: „Cetățenii noștri merită un președinte care nu se teme de dezbateri și care nu se ascunde de oameni! Cetățenii au dreptul să cunoască ce a făcut președintele în ultimii 4 ani pentru ei”.
Să răspundă la întrebările oamenilor. De ce veniturile oamenilor au scăzut, prețurile la alimente, bunuri și servicii au crescut, nivelul sărăciei absolute a atins cifra record de peste 32 %, precum record e și numărul celor care au plecat în ultimii ani, inclusiv tineri. 220 de mii de oameni, echivalentul a aproape 3 Piețe ale Marii Adunări Naționale pline cu oamenii cu care eu protestam în 2015 împotriva regimului oligarhic și guvernului său au plecat din țară în acest mandat de președinte”, a menționat politicianul.
Andrei Năstase, în context, a întrebat: „De ce aproape 80 la sută dintre moldoveni nu mai au încredere în instituțiile statului și consideră că alegerile vor fi fraudate, iar aproape 70 la sută consideră că justiția nu a fost reformată, doar și-a schimbat stăpânul, fiind preluată sub control de actualii guvernanți, la fel ca și schemele de contrabandă, cele cu gaz, electricitate, metal, cereale etc.?!”.
„Această invitație o vei auzi mereu în următoarele luni. Acesta este unul din beneficiile democrației, dezbaterea publică. Este benefică pentru cetățeni și ajută la propunerea de proiecte și dezbaterea lor reală. Știi foarte bine că anume dezbaterea publică este modul prin care respectăm drepturile cetățenilor de a fi informați și de a primi raportul reprezentanților săi votați despre ce au făcut sau nu au făcut aceștia din cele promise și despre ce vor să facă în continuare cu votul lor!”, a mai spus el, adăugând că: „Până vine Doamna președinte, amintesc că în noiembrie 2015, când domnia sa se afla în guvernul oligarhic, eu, Andrei Năstase, împreună cu zeci de mii de oameni, am inițiat în stradă o mișcare civică pro democratică și pro europeană care, cu mult entuziasm și dornici de schimbare, am strâns peste 405 000 de semnături în sprijinul alegerii președintelui de către întreg poporul și reducerea numărului de deputați în parlament până la 71. Datorită acestei munci grele și enormei presiuni populare, din 2016 ne putem alege președintele prin votul tuturor cetățenilor. Atunci regimul a cedat, dar oligarhii tot numai la interesul lor s-au gândit.
Tot de frica voinței oamenilor, la 24 februarie 2019, guvernarea a organizat un referendum, iar moldovenii, în proporție de 73% au votat pentru reducerea numărului de deputați până la 61, Curtea Constituțională a aprobat rezultatele finale ale referendumului. Doar că Plahotniuc, Dodon și, din păcate, și Maia Sandu au ignorat această decizie a oamenilor, fiecare dintre ei convertind referendumul într-un mijloc de propagandă și PR politic”.
Potrivit spuselor sale, „ceea ce poate și trebuie făcut în acest moment este doar ca doamna președinte să le ceară parlamentarilor din majoritatea sa parlamentară să treacă rezultatele referendumului prin parlament. Nimeni și nimic nu-i împiedică să implementeze voința populară. De ce nu o fac? E încă o întrebare la care ne va răspunde președintele”.
„Priviți la componența și calitatea actualului Parlament. La lipsa de competență în cazul majorității celor ajunși acolo. Activitatea lor e un dezastru! Iar oamenii pleacă tot mai mult și mai mult din țară. 220 de mii doar în ultimii 3 ani de zile, e prea mult, iar asta înseamnă peste 7% din populație. Imaginați-vă, de data asta, că toată populația municipiului Bălți ar pleca și acesta ar rămâne pustiu. Sau circa 70 de sate de mărime medie!
Azi suntem în fața unui referendum care vizează un obiectiv strategic fundamental pentru noi toți, dar și pentru generațiile viitoare. Guvernarea însă l-a monopolizat și transformat într-un mijloc politic și de PR în interesul unei singure persoane – Maia Sandu – și a partidului său de guvernare care au compromis deja vectorul european de dezvoltare a țării după mai bine de 3 ani de guvernare antipopulară, de nedreptate, sărăcie şi exod. Dovadă e și faptul că au modificat în mod antidemocratic și antieuropean legea, astfel încât în calitate de candidat independent și ca persoană implicată civic și politic activ în construcția drumului european al țării să nu pot participa la promovarea sinceră, calitativă a ideii de aderare responsabilă la Uniunea Europeană, cu capul sus și în primul rând în interesul oamenilor și al Moldovei.
Iată de ce, cer Maiei Sandu și majorității sale parlamentare:
1. Asumați-vă răspunderea transparent și responsabil pentru modul în care ați guvernat țara, nu încălcați dreptul cetățenilor la dezbateri și la a cere socoteală conducerii țării. Veniți la dezbaterile democratice esențiale bunului mers al țării pentru ca cetățenii să înțeleagă ce votează și pentru ce votează!
2. Puneți în aplicare rezultatele referendumului, voință exprimată de peste 73% dintre cetățeni și reduceți conform acesteia numărul de deputați. Faceți curățenie în cea mai compromisă și ineficientă instituție a statului, Parlamentul. Aceasta nu este doar solicitarea mea, este solicitarea a cel puțin 400 de mii de oameni care au semnat inițiativa mea și este una din multele promisiuni electorale pe care le-ați făcut și nu le-ați respectat.
3. Revizuiți normele prin care ați monopolizat dreptul de a promova integrarea europeană, modificând codul electoral. Ați făcut așa încât să nu pot promova acest lucru în campania electorală tocmai pentru că legea făcută de voi o interzice. Cât de democratic și european este acest lucru?!”, a mai declarat fostul ministru.
Pretendentul la funcția de președinte al Republicii Moldova a remarcat că, „oamenii nu mai înțeleg, voi vreți să modificăm constituția în sensul introducerii aderării la UE sau statutul PAS? Nu vă fie teamă de competiție, asumați-vă și riscurile care decurg din ceea ce voi ați crezut că va fi o șmecheria electorală perfectă”.
„Doamna Maia Sandu, înțeleg că programul unui președinte este complicat și că toate demersurile interne și externe vă țin ocupată sau poate că doar nu doriți dezbaterea pentru a vă conserva voturile. Dar în aceste momente sensibile pentru Moldova, suprapuse peste referendum și peste alegerile prezidențiale, TREBUIE să veniți în fața poporului. Fuga de dezbatere nu arată un președinte puternic, acel președinte de care are nevoie Republica Moldova! Cetățenii noștri merită un președinte care nu se teme de dezbateri și care nu se ascunde de oameni!
Reiterez invitația la dezbateri în fața cetățenilor, oriunde și oricând doriți pe parcursul săptămânii, iar pentru lunea viitoare, Vă aștept aici, pe scările Președinției, la ora 11.00.
În acest sens depun și un demers oficial, la care Vă rog să-mi dați un răspuns scris”, a conchis liderul politic