[ X ]
Andrei Năstase: Din păcate, apelurile adresate actualei puteri au fost ignorate
9 Septembrie

Președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase afirmă că, luni, pe 7 septembrie, s-au împlinit exact 6 luni de la înregistrarea primului caz COVID-19 în Moldova, informează CURENTUL.

„Este, în opinia mea și a colegilor mei din Platforma Demnitate și Adevăr, momentul unui bilanț foarte obiectiv și serios, motiv pentru care am convocat această conferință de presă. Până în acest moment, la 6 luni de la înregistrarea primului caz pozitiv COVID-19, numărul celor infectați cu noul virus în Republica Moldova este de 40556 persoane, dintre care 4345 cadre medicale și 1084 decese. Trebuie să subliniem faptul că doar în ultimele 7 zile s-au infectat peste 173 de cadre medicale. Acest lucru demonstrează că și la șase luni de la începutul pandemiei, Guvernul lui Igor Dodon nu este capabil să asigure protecția cadrelor medicale care luptă în prima linie. Am atras atenția asupra acestei situații dezastruoase de nenumărate ori, în aceste 6 luni de zile și am propus soluții concrete de gestionare a situației pandemice. Astfel, am făcut apeluri repetate către Guvern pentru realizarea unui consens național pe această temă. Am reiterat aproape săptămânal, în cadrul evenimentelor formale organizate aici, la sediul Platformei DA, în Parlamentul Republicii Moldova sau în Consiliul General al municipiului Chișinău, dar și informal, în cadrul tuturor întâlnirilor pe care noi le avem cu oamenii, cât de important este să ne protejăm și să ne sprijinim unii pe ceilalți prin acțiunile noastre responsabile de protecție. Am cerut ca pandemia să fie gestionată de specialiști, experți și manageri de primă mărime după modelul de succes aplicat de Georgia. Am insistat pe majorarea salariilor tuturor angajaților din sistemul public de sănătate, în special a celor din prima linie. Platforma DA a comunicat public și a înaintat instituțional, pe linie parlamentară, un set de măsuri coerente care ar fi făcut posibilă ținerea acestei epidemii sub control, așa cum reușesc toate celelalte țări europene”, a spus Năstase, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit lui, din păcate, apelurile adresate actualei puteri au fost ignorate.

„Mai mult decât atât, așa cum toată lumea a observat, atitudinea și comportamentul iresponsabil al președintelui Igor Dodon a generat în societate o stare de confuzie generală în ceea ce privește recunoașterea de către societatea noastră a pericolului reprezentat de COVID – 19. Atragem atenția că, din păcate, situația este extrem de gravă, iar cele mai recente statistici plasează Republica Moldova pe primul loc în Europa în toate clasamentele care măsoară gravitatea crizei sanitare. Comportamentul iresponsabil al lui Igor Dodon și incapacitatea acestui guvern de a administra în mod profesionist această criză sanitară a produs și produce încă multă suferință. A umplut spitalele cu oameni infectați, iar pe unii dintre aceștia chiar i-a ucis. În mod cert, limitele sistemului nostru medical, profund subfinanțat, au fost prea repede atinse. În ceea ce privește un viitor vaccin împotriva COVID-19, considerăm că poate avea loc o discuție serioasă pe acest subiect doar dacă potențialul vaccin este omologat de către Organizația Mondială a Sănătății, orice altă opțiune nefiind altceva decât un alt experiment periculos pentru cetățeni, un alt model de populism ieftin specific politicienilor populiști asemenea lui Igor Dodon. Cei care astăzi se află în prima linie a luptei cu pandemia au avut cel mai mult de suferit. Mă refer la cadrele medicale, care nu au primit din partea guvernului suportul necesar. Echipamentele de protecție care-i pot proteja pe acești oameni deosebiți, oameni care merită tot respectul și mulțumirile noastre, au venit târziu și au fost de proastă calitate. Așa cum am spus, 4345 de cadre medicale au fost infectate, iar în ultimele zile cifra atinsă este cu adevărat îngrijorătoare. Mult, prea mult, chiar și pentru o țară mică și săracă așa cum este Republica Moldova. Din păcate, managementul și strategia împotriva pandemiei este dezastruoasă. Spitalele se află în imposibilitatea de a trata bolnavi cronici. Cele mai mari și mai utilate spitale din țară trebuiau păstrate pentru tratarea pacienților non-covid”, a adăugat el.

Andrei Năstase a mai spus că oamenii care suferă de boli care necesită tratament de urgență nu mai unde să fie astăzi tratați, deoarece în aproape toate spitalele au fost internați pacienți infectați de covid.

„Spitalul Republican este un bun exemplu în acest sens. Spitalul Republican este spitalul care poate livra, la cel mai ridicat standard, asistență medicală, pentru zeci de mii de oameni anual. Cu toate acestea, deoarece este un spital unimodular, situat într-un sigur bloc, riscul de infectare este mult mai mare, iar oamenii se tem de acest lucru. La Spitalul Republican se făceau anual peste 20.000 de operații, astăzi se fac doar câteva în fiecare zi. Trebuiau luate decizii corecte, trebuiau stabilite foarte clar care ar fi trebuit să fie spitalele covid și care ar fi trebuit să fie spitalele non-covid, așa cum s-a decis corect în toate celelalte țări europene. Un pacient cu formă ușoară de covid poate fi tratat și într-un hotel, dar un accident vascular cerebral…NU! Cine se face vinovat de această situație! Agenția Națională de Sănătate Publică! Și, oamenii de acolo vor răspunde pentru deciziile lor greșite! Nu este clar nici până în acest moment cum se asigură spitalele cu echipamente de protecție. Apar tot mai multe informații că Spitalele au primit la început echipamente de protecție, iar acum deja li se recomandă să își procure singure. Urmare a ultimelor discuții din guvernul lui Igor Dodon, se dorește anularea indemnizației unice de 16000 lei pentru cadrele medicale infectate. Această decizie măsoară cinismul și nepăsarea celor care astăzi conduc Republica Moldova. Încă din primăvară, eu și colegii mei din Platforma DA am insistat pe creșterea numărului de teste și am militat pentru testarea în masă a populației pentru a identifica și izola pe toți cei infectați, pentru a nu permite propagarea comunitară a virusului. Nu a fost să fie, ba mai mult, șeful ANSP se expunea categoric împotriva testarii în masă a populației. Iar acum, recent, Nicolae Furtună și-a permis să jignească rudele a 1074 persoane care, din păcate, au decedat din cauza COVID – 19. Demisia ce a urmat, pe care am cerut-o imediat după debitarea ineptiilor, nu poate repara ofensa uriașă adusă unor oameni nevinovați. Concluzia este una singură, avem în fruntea țării un guvern incompetent, un guvern eșuat care trebuie să plece imediat”, a spus Năstase.

Andrei Năstase a afirmat că, Platforma DA, pe parcursul întregii pandemii, a venit cu soluții constructive pentru susținerea cetățenilor și a cadrelor medicale.

„Concret, la nivelul Parlamentului Republicii Moldova, fracțiunea Platforma Demnitate și Adevăr a propus:

– proiect de lege pentru ca rudele de gradul I ale unui medic să primească pensie de urmaș în caz de deces a întreținătorului ca urmare a implicării în combaterea pandemiei. Proiect votat deja în două lecturi.

– proiect de lege pentru ajustarea legislației astfel ca pe perioada unei pandemii, medicii care luptă în prima linie să beneficieze de sporuri salariale de până la 100%. Proiect votat în prima lectură.

Au fost înregistrate și alte proiecte de susținere a populației și antreprenorilor pe perioada pandemiei, dar nu au fost susținute de guvern.

De menționat că în toată această perioadă în care ar fi trebuit să gestioneze criza pandemică, cei de la putere s-au descalificat asumând comunicări publice reprobabile.

– Au spus la un moment dat că medicii se infectează intenționat.

– S-au contrazis multă vreme pe subiectul purtării obligatorii a măștilor în spații închise.

– Au decis haotic un program de muncă de acasă, ca mai apoi, în 24 de ore, să revină asupra acestei decizii.

– Unii dintre exponenții puterii au amenințat oamenii că vom muri din cauza COVID – 19, ca mai apoi să organizeze nunți cu mulți invitați.

Așa arată, stimați cetățeni, tabloul complet al incompetenței unui guvern incapabil să conducă țara în această perioadă de pandemie, în această perioadă în care agricultura este la pământ, economia este la un pas de colaps, iar tensiunile sociale se acumulează într-un ritm amețitor. Imediat după ce voi ajunge președinte, toți, absolut toți cei care au fost implicați la nivel de decizie în problema administrării crizei sanitare, vor face obiectul unei foarte serioase evaluări legale în ceea ce privește neglijență și neîndeplinirea sarcinilor de serviciu. Trebuie deschise imediat anchete penale, iar dacă Igor Dodon și camarila lui nu va decide rapid acest lucru, mă voi ocupa eu de acest subiect, după alegerile prezidențiale! Au murit oameni, se putea face ceea ce trebuie, cineva trebuie să răspundă. Și va răspunde!”, a conchis Năstase.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților