Președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, candidat la prezidențiale, și-a expus, astăzi, poziția vizavi de reforma administrativ-comunitară, informează CURENTUL.
„Satele noastre trebuie salvate de la dispariție. Platforma DA constată cu mare îngrijorare că așa-zisa reformă a grupului de lucru creat pe lângă Guvern, privind elaborarea conceptului de reformă administrativ-teritorială, se rezumă la reducerea drastică a numărului de primării, o abordare total eronată și chiar extrem de periculoasă pentru soarta satelor noastre și a oamenilor. În această etapă, Republica Moldova are nevoie de un cu totul alt gen de reformă, o reformă profundă în scopul descentralizării și consolidării puternice a autonomiei locale, prin care autorităților publice locale să li se delege maximum de competențe fiscale, patrimoniale, și administrative. Mai simplu spus, așa cum se practică în toată Europa civilizată, cea mai mare parte din deciziile care privesc o comunitate trebuie luate de oamenii care trăiesc în acea comunitate. Asta propunem noi, Platforma Demnitate și Adevăr!”, a spus Năstase, într-o conferință de presă.
Potrivit lui, împreună cu colegii din fracțiunea parlamentară, cu suportul autorităților publice locale, fac totul ca o parte importantă din impozite și taxe să rămână în bugetele locale.
„Asta înseamnă mai mulți bani în bugetul comunității, mai multe resurse pentru dezvoltare, pentru apă și canalizare, pentru iluminat public, drumuri, etc. Noi insistăm pe delimitarea urgentă a proprietății unităților administrativ-teritoriale de proprietatea de stat și pe atragerea directă de expertiză si resurse financiare externe, europene și românești, inclusiv prin înfrățirile cu comunități românești și europene, pentru dezvoltarea localităților noastre. Platforma Demnitate și Adevăr pledează pentru delegarea mai multor drepturi la salarizarea personalului, precum și descentralizarea maximă a serviciilor publice. Trebuie amintit că într-o perioadă relativ scurtă de activitate parlamentară, Platforma DA a înaintat zeci de inițiative legislative care vizează descentralizarea autentică, reală, benefică oamenilor și localităților lor. Platformei DA, a elaborat și înaintat Parlamentului legea care face posibil ca începând din acest an satele și orașele Moldovei să păstreze suplimentar în bugetele locale peste 640 milioane lei proveniți din impozitele persoanelor fizice. În bugetele satelor aceste impozite rămân în proporție de sută la sută, iar în bugetele orașelor – în proporție de 50%, cu 30 de procente mai mult decât până la votarea și implementarea legii elaborate de Platforma DA”, a adăugat el.
Andrei Năstase a mai spus că, în procesul continuu de fortificare a autonomiei financiare a orașelor și satelor, Platforma DA a propus ca pentru anul 2021 spre bugetele locale să fie redistribuite în bună parte și impozitul pe venit al persoanelor juridice, fapt care ar majora veniturile proprii ale comunităților din Republica Moldova cu circa 900 milioane lei.
„Totodată, Platforma DA a înaintat un șir de inițiative legislative privind reintroducerea în lista atribuțiilor autorităților locale a unor funcții notariale, majorarea substanțială a fondului de dezvoltare regională, redistribuirea parțială a taxei pentru exploatarea resurselor naturale către primării și extinderea drepturilor asociațiilor autorităților publice locale în procesul consultativ cu autoritățile centrale. În acest context, în calitate de președinte al Platformei Demnitate și Adevăr și candidat la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, reiterez angajamentul nostru ferm de a implementa principiul descentralizării veritabile cu extinderea maximă a drepturilor autonomiilor publice locale în conformitate cu rigorile Cartei de la Paris. Platforma DA dezaprobă categoric intenția de a micșora arbitrar și autoritar numărul de primării și cere de urgență delegarea funcțiilor și atribuțiilor menționate autorităților publice locale, acțiune care trebuie preventiv consultată cu Congresul Autorităților Locale din Moldova și alți reprezentanți ai societății civile și ai mediului de experți. Toate aceste reforme propuse de noi permit dinamizarea procesului de dezvoltare comunitară a Republicii Moldova. Platforma DA îndeamnă toți concurenți electorali din cursa prezidențială să se expună tranșant ACUM, pe subiectul reformei administrației publice locale. Descentralizarea și reforma administrativă garantează un grad sporit de autonomie comunităților noastre și nu permit statului de tip autoritar, autocrat și oligarhic, așa cum este astăzi statul condus de Igor Dodon, să mențină, pe verticala puterii, controlul deplin al tuturor finanțelor Republicii Moldova. Platforma DA dorește exact contrariul pentru toate comunitățile noastre, deoarece democrația autentică presupune libertate, drept la inițiativă și auto-administrare locală, după modelul românesc și european. Aceste diferențe esențiale de abordare permit oamenilor să înțeleagă anume cui îi pasă de drepturile, libertatea și aspirațiilor lor și cine sunt cei care vor cu orice preț ca Republica Moldova să nu se schimbe, ci să rămână captivă intereselor lor personale și de grup”, a conchis Năstase.
Cristina Pendea