[ X ]
Andrei Năstase: Controlul civil și reformele democratice asupra Forțelor Armate trebuie să constituie un obiectiv al guvernărilor competitive
3 Septembrie

Președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase afirmă că, la 3 septembrie 1991, într-un context guvernat la acea vreme de idealuri sincere de suveranitate și identitate națională, a fost emis Decretul nr.193, bazat pe Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova, cu privire la crearea Forţelor Armate ale Republicii Moldova cu scopul apărării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a țării, informează CURENTUL.

„Statutul constituțional de stat neutru nu ne permite, în nici un caz, o relaxare pe domeniul de apărare și securitate atâta timp cât pe teritoriul țării avem staționate trupe străine, iar acest subiect nu trebuie să lipsească din agenda de politică externă a Președintelui Republicii Moldova, mai ales din poziționările sale oficiale în toate forurile internaționale esențiale, fie că discutăm de ONU, Uniunea Europeană sau OSCE. Armata este o instituție de importanță strategică care nu poate rămâne în afara reformelor democratice. Controlul civil și reformele democratice asupra Forțelor Armate trebuie să constituie un obiectiv al guvernărilor competitive. Președintele Republicii Moldova, Comandatul Suprem al Forțelor Armate, este, în opinia mea, cel care trebuie să-și asume angajamentul edificării capacităţii viabile pentru asigurarea securităţii naţiunii, iar acest lucru este posibil doar cu exercitarea controlului democratic comprehensiv asupra Forţelor Armate. Consider că parteneriatul dintre Republica Moldova și structurile Nord-Atlantice, în special în ceea ce privește Parteneriatul pentru Pace /PpP, trebuie să fie consolidat, deoarece participarea la Parteneriatul pentru Pace îi oferă Republicii Moldova o reală posibilitate de a-şi consolida securitatea naţională şi capacităţile de apărare, cu utilizarea experienţei construcţiei militare a ţărilor NATO şi partenere în scopul perfecţionării permanente a propriilor noastre Forţe Armate”, a scris Năstase, pe o rețea de socializare.

Andrei Năstase a menționat că avem nevoie de o armată inteligentă, interoperabilă pe plan intern și extern, capabilă să reacţioneze rapid şi adecvat în situaţii de criză sau de conflict, să sprijine nu numai securitatea națională şi securitatea regională, ci să fie implicată inclusiv în proiecte punctuale care garantează siguranța cetățenilor pe timp de pace.

„Un foarte bun exemplu în acest sens este operațiunea comună, coordonată de mine personal, la debutul mandatului de viceprim-ministru, ministru de interne, în baza principiului cooperării loiale între instituțiile statului, operațiune prin care, dintr-un depozit al studioului Moldova-Film, din cartierul Telecentru al capitalei, au fost evacuate, cu ajutorul specialiștilor Ministerului de Interne și ai Ministerului Apărării, aproape 900 de kilograme de substanțe chimice explozibil. Era vorba despre echivalentul unei cantități de trotil capabilă sa producă o explozie cu o rază de acțiune de cel puțin un km. Substanțele depozitate inadecvat au fost duse pe un poligon special al Ministerului Apărării și au fost distruse. Mulțumesc cu această ocazie militarilor și polițiștilor implicați în această operațiune cu grad foarte ridicat de risc, operațiune pe care mi-am asumat-o știind că am alături de mine oameni cu adevărat responsabili și profesioniști desăvârșiți. În calitate de viitor Președinte al Republicii Moldova și de Comandant Suprem al Forțelor Armate, voi oferi fiecărui militar, de la simplu soldat până la general, prin abordările, mesajele și faptele mele, un motiv în plus să fie mândri de uniforma și gradele pe care aceștia zilnic le poartă. Prin conduita mea ca om și ca bărbat, prin seriozitate, onoarea cuvântului dat și respectat, prin consecvența și asumarea totală a dezideratelor noastre naționale, prin respect total față de steagul și imnul nostru național, voi întări, fiecărui militar și veteranilor noștri, mândria de a purta uniforma Armatei Naționale”, a punctat el.

Andrei Năstase a mai spus că, în mandatul său de Președinte, va elimina definitiv orice formă de iresponsabilitate în ceea ce privește abordările strategice pe subiectele securității și armatei naționale.

„Voi milita pentru implementarea de reforme serioase, ireversibile și profesioniste ale armatei noastre, concomitent cu sprijinirea specializării militarilor și, nu în ultimul rând, voi sprijini un pact național care va garanta creșterea veniturilor militarilor, ca parte esențială a proiectului de țară care va fi votat de oameni și implementat în următorii patru ani de mandat. Stimați militari, vă felicit pentru întreaga voastră activitate, vă îndemn să aveți grijă în continuare de Suveranitatea Republicii Moldova, să contribuiți, cu multă Demnitate, sub drapelul nostru, al tuturor, la menținerea păcii în țară și să duceți la îndeplinire cu succes toate misiunile din străinătate din care faceți parte. Închei, salutându-vă cu respectul cuvenit și vă doresc multă sănătate și împliniri cu ocazia Zilei Armatei Naționale! Să trăiți!”, a conchis Năstase.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților