[ X ]
[ X ]
[ X ]
Andrei Năstase: „Cerem ca imediat după depășirea crizei epidemiologice prim-ministrul Chicu să-și dea demisia”
10 Aprilie

Președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a comunicat că – Curtea Constituțională a Republicii Moldova a decis suspendarea legii prin care Guvernul și-a asumat răspunderea privind acordarea ajutoarelor cetățenilor pe perioada de criză din cauza COVID-19, iar Premierul a venit cu declarații în acest sens. Astfel, politicianul solicită demisia Prim-ministrului, după depășirea crizei epidemiologice, informează CURENTUL.

„Deputatul Platformei DA, Dinu Plângău, în numele fracțiunii, a sesizat Curtea Constituțională cu solicitarea anulării a trei puncte din Legea nr. 56 din 2 aprilie 2020 privind instituirea unor măsuri de susţinere a cetăţenilor şi a activităţii de întreprinzător în perioada stării de urgenţă şi modificarea unor acte normative. Aceste puncte fac referire la schemele legate de duty-free, prelungirea nejustificată cu an a unei norme din legea privind controlul asupra tutunului și modificare taxelor pentru resursele naturale. În sesizarea lui Dinu Plângău era solicitată suspendarea DOAR a celor trei puncte până la examinarea cauzei în fond. Nimic altceva! Curtea Constituțională și-a extins atribuțiile și a suspendat toată legea, lege aprobată prin asumarea răspunderii și a stabilit examinarea tuturor sesizărilor pe acest subiect pentru luni, 13 aprilie”, a spus într-un live, Andrei Năstase.

Potrivit lui, Prim-ministru Chicu a făcut ieri o declarație absolut iresponsabilă, când a vorbit despre faptul că deputații blocului ACUM au cerut suspendarea legii și a admis o manipulare crasă, precum că oamenii și afacerile rămân fără ajutor din partea statului din cauza opoziției.

„Noi calificăm mesajul lui Chicu în plină criză pandemică ca o instigare la ură și constatăm că aceasta guvernare a trecut toate liniile roșii. Nimic, dar absolut nimic nu recomandă ca în această perioadă critică societatea noastră și țara să fie guvernate din nou de minciună și dezinformare. Iată de ce, suntem obligați să reacționăm cu maximă fermitate în acest caz. Având în vedere gravitatea afirmațiilor prim-ministrului și ușurința cu care acesta minte cu nerușinare o întreagă țară, știind în mod evident că faptele au fost altele, cerem ca imediat după depășirea crizei epidemiologice prim-ministru Chicu să-și dea demisia. În caz contrar noi vom aplica toate metodele legale pentru destituirea lui din funcție”, a cerut el.

Andrei Năstase a lansat un apel către judecătorii Curții Constituționale. „Îi îndemnăm să analizeze în litera legii toate punctele din contestația depusă de Platforma DA și să nu facă nici un fel de rabat de la prevederile Constituției, a legilor și normelor care guvernează societatea și economia Republicii Moldova. Cel mai negru scenariu care se poate derula astăzi în țara noastră este acela în care Curtea Constituțională, prin decizia finală, să își asume o complicitate istorică și nefastă cu acest guvern. Republica Moldova trebuie să fie guvernată de ADEVĂR, iar lipsa de transparență a actualului Guvern, dovedită de mai multe ori în această perioadă, ne obligă să solicităm public includerea de urgență în componența Comisiei pentru situații excepționale a președinților fracțiunilor parlamentare și a reprezentanților mediului de experți în domeniul medical și epidemiologic, procedându-se la modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1340 din 4 decembrie 2001, pentru a realiza un larg consens naţional, politic şi social”, a conchis Năstase.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților